Misbrug. Den irske justitsminister Dermt Ahern havde svært ved at præsentere de horrible fakta om den katolske kirke på et pressemøde tidligere idag.
Foto: PETER MORRISON/AP

Misbrug. Den irske justitsminister Dermt Ahern havde svært ved at præsentere de horrible fakta om den katolske kirke på et pressemøde tidligere idag.

Internationalt

Biskopper skjulte seksuelle overgreb mod børn

Irske biskopper har i årtier set den anden vej, afslører rystende irsk rapport.

Internationalt

Det føles desværre lidt som deja-vu.

En 720-siders rapport fra det irske justitsministerium dokumenterer, at forskellige ærkebiskopper i den irske hovedstad Dublin har dækket over utallige sager om seksuelle overgreb på børn begået af katolske præster i perioden 1975-2004.

Biskopperne valgte at prioritere kirkens gode ry og rygte frem for at afsløre præsternes krænkende adfærd.

DOKUMENTATION Rapporten fra det irske justitsministerium

I rapporten lyder det blandt andet, at biskoppernes primære beskæftigelse »i forbindelse med sager om seksuelt misbrug af børn, i hvert fald indtil midten af 1990'erne, var at hemmeligholde, undgå skandaler og beskytte kirkens omdømme og aktiver«.

»Don't ask, don't tell«
»Det amerikanske ordsprog 'don't ask, don't tell' (spørg ikke, fortæl ikke red.) er velegnet til at beskrive holdningen i Dublins ærkebispedømme i forhold til præsternes seksuelle misbrug i det meste af den periode, som rapporten dækker«, står der et andet sted i rapporten, som undersøger 320 anklager om voldtægt og overgreb begået af 42 præster.

Af de 42 præster har 11 allerede erkendt sig skyldige, mens de resterende enten er døde eller endnu mangler at få deres sag behandlet. En præst erkender at have misbrugt mere end 100 børn.

Rapporten kommer seks måneder efter, at den såkaldte Ryan Report kortlagde omfattende seksuel misbrug af børn gennem seks årtier i den katolske kirke.

LÆS ARTIKELRapport kortlægger misbrug af børn

Den nye rapport fokuserer i højere grad på den bevidste forsømmelse af at handle på den udbredte misbrug af børn.

Ikke første gang en skandale rammer Irland

Rapporten har været færdig siden juli, men er først blevet offentliggjort nu, da den irske højesteret har været nødt til at fjerne detaljer, som kan få indvirkning på kriminalsagerne mod de involverede præster.

Den katolske kirkes beskyttelse af de præster, der har begået seksuelle overgreb har fra midten af 1990'ere flere gange sendt chokbølger gennem det religiøse irske samfund.

Irlands første store skandale om pædofile præster fik regeringen til at kollapse i 1994.

Paven undskylder overgreb Irland er dog langt fra det eneste sted, hvor der er blevet rapporteret om seksuelle overgreb på børn begået af katolske præster.

I USA har den katolske kirke gennem flere år kæmpet med en række skandaler og dertilhørende sagsanlæg. Men også i lande som Polen, Storbritannien, Østrig, Frankrig og Canada har der været rapporteret om overgreb.

Sidste år mødtes Pave Benedikt både australske og amerikanske ofre for katolske præsters krænkelser.

LÆS ARTIKELPaven mødtes med ofre for overgreb

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden