Hvorfor? Det spørger ungarerne lige nu deres regering om, efter et medlem af toppen udtalte, at Ungarn nærmer sig samme økonomiske tilstand som den græske. Her ses premierminister Viktor Orban, da han tirsdag præsenterede regeringens spareplan.
Foto: LASZLO BELICZAY/AP

Hvorfor? Det spørger ungarerne lige nu deres regering om, efter et medlem af toppen udtalte, at Ungarn nærmer sig samme økonomiske tilstand som den græske. Her ses premierminister Viktor Orban, da han tirsdag præsenterede regeringens spareplan.

Internationalt

Ungarere himler over toppolitikers mystiske tale

Ingen forstod sammenligning med græsk økonomi, siger økonomiredaktør fra Ungarn.

Internationalt

Ungarerne ryster på hovedet over en økonomisk dommedagsprofeti fra den nyvalgte regering.

Det fortæller økonomiredaktøren på det nationale ungarske dagblad, Népszabadság, til politiken.dk.

Forundrede og forargede reaktioner hagler lige nu ned over regeringens næstformand, der i sidste uge sammenlignede den ungarske økonomi med den græske.

LÆS UDTALELSERNE

Hovedrystende reaktioner på tale Sådan lyder det fra økonomiredaktør Baka Zoltán, der har fulgt de ungarske reaktioner på en tale fra den borgerlige næstformand, Lajos Kosa.

»De mener, det var en fuldstændig åndsvag tale, han holdt. De ved ikke engang, hvorfor han holdt den«, siger Baka Zoltán.

Det ungarske folk er dog ikke ene om at himle med øjnene over udmeldingerne.

»Ingen grund til bekymring«
Sammenligningen med Grækenland skaber også hovedrysten i Den Internationale Valutafond.

Chefen for valutafonden, Dominique Strauss-Kahn, udtaler over for nyhedsbureauet AP, at der »ikke er grund til nogen at være bekymret« for økonomien i det østeuropæiske land.

Dominique Strauss-Kahn peger på, at Ungarn allerede blev bremset på sin vej mod græske tilstande i 2008, da valutafonden, Verdensbanken og EU i fællesskab bevilgede et lån på 20 milliarder euro (148,7 milliarder kroner) til den ungarske stat.

Udmeldinger fra den ungarske næstformand har også fået de øvrige medlemslande til at smøge ærmerne op.

EU-ministre sveder over eurodyk
De europæiske finansministrere arbejder lige nu på højtryk for at genskabe tilliden til euroen. Det fortæller finansminister Claus Hjorth Frederiksen til politiken.dk.

Mandag raslede den europæiske valuta ned på et niveau, der ikke er set siden 2006.

LÆS HJORTS UDTALELSER

Retter blikket mod spareplan
Men reaktionerne fra de øvrige EU-medlemmer skaber dog ikke den store opmærksomhed i Ungarn, fortæller økonomiredaktøren fra den ungarske dagblad.

»De er meget fokuserede på den interne situation i landet lige nu«, fortæller Baka Zoltán og understreger, at alle ungarske øjne er rettet mod den økonomiske spareplan, som regeringen præsenterede tirsdag.

Planen går i hovedtræk ud på at nedbringe udgifterne i den offentlige sektor, som man også har set de i mange af de andre EU-lande med røde tal på finanserne.

LÆS MERE

Redaktør: Skattereform rammer de fattige

Baka Zoltán fortæller dog, at landets premierminister, Viktor Orban, i går undlod at fortælle borgerne detaljerne i en skattereform, der også er en del af planen.

Det har fået venstrefløjen og de fattige ungarere til at rase mod regeringen, da skattereformen fastlægger skatten på arbejde på 16 procent.

Økonomiredaktøren siger, at det har betydet en skattesænkning for de rigeste, mens folk med laveste indkomster før kunne nøjes med at aflevere op til 10 procent i skat for arbejde.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce