0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

    Alt om Valg i Tyskland

USA: Iransk atomforsker forlader landet af egen fri vilje

De amerikanske myndigheder afviser at have kidnappet iransk atomforsker.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Den iranske atomforsker, der har været forsvundet i over et år, har meldt sig på den pakistanske ambassade i USA.

Han ønsker at blev sendt hjem til Iran, og det gør han af egen fri vilje, lyder meldingen nu fra de amerikanske myndigheder.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Dermed prøver de amerikanske myndigheder at mane rygtet til jorden om, at atomforskeren, Shahram Amiri, skulle have været kidnappet af CIA.

»Hr. Amiri har været i USA af sin egen fri vilje og har besluttet at tage tilbage til Iran igen af sin egen fri vilje«, siger en anonym talsmand fra de amerikanske myndigheder til Reuters.

LÆS OGSÅ

Shahram Amiri, en 32-årig atomfysiker, skulle angiveligt have et indgående kendskab til det iranske atomprogram. Han forsvandt i juni sidste år, da han var på en pilgrimstur til Saudi-Arabien.

Kidnappet af CIA?
Siden har der hersket stor mystik om, hvad der egentlig er sket med ham.

USA har hele tiden nægtet, at de skulle have haft en finger med i spillet, mens Iran står fast på, at han er blevet kidnappet af CIA med hjælp fra den saudi-arabiske efterretningstjeneste.

Forvirring om hans skæbne
Forvirringen om hans skæbne er blot blevet større af, at der flere gange er blevet lagt modstridende videoer ud på internettet med personer, der påstår at være Amiri.

Den seneste video blev lagt ud for et par dage siden med en mand, der ligner Amiri. Han forklarer, at det lykkedes ham at flygte fra de amerikanske sikkerhedsfolk og nu prøver at komme ud af landet.

SE OGSÅVideo hvor 'Amiri' siger, han er flygtet(eksternt link på persisk)

Kræver amerikanske fanger løsladt
Men den version af historien prøver USA nu at gøre op med ved at understrege, at Amiri forlader landet af fri vilje.

Samtidig kræver USA, at Iran løslader de tre amerikanske vandreturister, som i over et år er blevet holdt fanget i Iran, efter de krydsede den iranske grænse fra Irak.

Den iranske præsident Ahmadinejad har tidligere antydet, at Amiri kunne blive byttet over med tre amerikanske vandreturister, men der har ikke været nogle udmeldinger, siden atomforskeren meldte sig på ambassaden.

Tidligere i dag sagde den iranske udenrigsminister, at USA bør lade Amiri rejse ud af landet uhindret og så hurtigt som muligt.

Ingen diplomatisk kontakt

Irans interesser i USA forvaltes af Pakistans ambassade, da Teheran og Washington ikke har haft nogen form for diplomatiske forbindelser i mere end tre årtier.

Derfor sidder Amiri i øjeblikket på Pakistans ambassade og venter på få de nødvendige rejsedokumenter fra et tredje land, som han skal rejse igennem for at komme hjem til Iran.