0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

    Alt om Valg i Tyskland

Iransk atomforsker: Jeg blev bedøvet og bortført

USA kidnappede mig på en pilgrimsrejse, siger iransk atomforsker, der nu er dukket op.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Amiri? Det seneste år er der dukket flere modstridende videoer op med personer, der udgiver sig for at være den iranske atomforsker Shahram Amiri. Dette billede er taget fra en video, der blev vist på iransk tv i juni.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det var en mystisk og udspekuleret mission af CIA, der lå bag, da den iranske atomforsker Shahram Amiri sidste sommer forsvandt under en pilgrimsrejse i Saudi-Arabien.

I hvert fald hvis man skal tro et interview, den iranske atomforsker gav til det iranske stats-tv tidligere i dag.

Amiri har været forsvundet siden juni, men dukkede op i mandags på den pakistanske ambassade i USA, hvor han bad om at blive sendt hjem til Iran.

LÆS OGSÅ

De iranske myndigheder har, siden atomforskeren forsvandt, påstået, at han var blevet kidnappet af USA. Det har USA dog hele tiden afvist.

Muligvis kendskab til atomprogram
Amiri har angiveligt et indgående kendskab til det kontroversielle iranske atomprogram. Og i det forløbne år har der været stor mystik om, hvad der egentlig er sket med ham.

Nu fortæller Amiri sin egen version af historien til det statslige tv i Iran:

»Da jeg var på pilgrimsrejse i Saudi-Arabien, var der en bil, der tilbød mig et lift. Så snart jeg satte mig ind i bilen, blev der rettet en pistol mod mig«, forklarer Amiri ifølge Reuters og tilføjer:

»Derefter blev jeg bedøvet og fløjet til USA i et militærfly«.

Han siger, han vil afsløre flere detaljer om kidnapningen, når han ankommer til Iran

På vej mod Iran
En talsmand fra det iranske udenrigsministerium siger, at Amiri nu er på vej til Iran via Qatar.

»Han vil blive taget vel imod af myndighedern i Teherans lufthavn på torsdag«, siger talsmanden og understreger, at Iran nu gennem lovlige og diplomatiske veje vil helt til bunds i, hvilken rolle USA har spillet i denne sag.

Siden den islamiske revolution i 1979, hvor den amerikanske ambassade blev besat og medarbejderne tilbageholdt i 444 dage, har der ikke været diplomatisk kontakt mellem Iran og USA.

USA nægter kidnapning

Efter Amiri dukkede op på ambassaden i mandags, understregede den amerikanske udenrigsminister Hillary Clinton, at han hele tiden har været fri til at rejse ud af landet, og at han har været i USA af sin egen fri vilje.

VIDEO

Iransk videnskabsmand er dukket op i USA. Iran anklager amerikanerne for bortførelse. Kilde: Politiken.tv / Reuters

På spørgsmålet om, hvorfor Amiri nu ønsker at tage tilbage til Iran, forklarer en talsmand fra de amerikanske myndigheder:

»Han kan meget vel have følt et pres hjemme i Iran. Iranerne er ikke bange for at bruge familierne til at presse folk. Det kunne være en forklaring på hans modstridende oplysninger«, siger talsmanden til Reuters.