Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Tilsløring. Angiveligt har medicinalgiganten GlaxoSmithKline forsøgt at skjule kompromitterende data om sit lægemiddel AvandIa.
Foto: ARKIVFOTO THOMAS BORBERG

Tilsløring. Angiveligt har medicinalgiganten GlaxoSmithKline forsøgt at skjule kompromitterende data om sit lægemiddel AvandIa.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Anklage: Medicinalfirma skjulte ubehagelige data

GlaxoSmithKline forsøgte angiveligt at skjule alvorlige bivirkninger ved middel mod diabetes 2.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Medicinalfirmaet GlaxoSmithKline (GSK) har i 11 år forsøgt at skjule, at firmaets diabetesmedicin Avandia ikke var bedre end sin nærmeste konkurrent, og at det kunne være risikabelt for hjertet at tage medicinen.

Det skriver New York Times.

LÆS ARTIKEL Hele artiklen fra New York Times ( eksternt link - på engelsk)

Risikoen ved Avandia, der bruges mod diabetes type 2, blev første gang offentliggjort i maj 2007, otte år efter at midlet var introduceret på markedet.

Dengang sagde GSK, at firmaet havde kendt til en mulig risiko ved midlet siden 2005.

Men dokumenter, som New York Times er kommet i besiddelse af, viser angiveligt, at medicinalgiganten blev klar over midlets risici meget hurtigt efter lanceringen i 1999 - og at firmaet gjorde alt for at skjule, at det blev offentligt kendt.

Ifølge New York Times beregnede firmaet - der dengang hed SmithKlineBeecham - at et tabt salg som følge af en øget sikkerhedsrisiko ved produktet kunne koste selskabet 600 millioner dollars, over 3,5 milliarder kroner.

GSK: Avandia er sikkert
Ifølge en talskvinde for GlaxoSmithKline havde firmaet dengang ikke oplyst resultaterne af sin undersøgelse, fordi »de ikke bidrog med markant nye oplysninger«.

Talskvinden oplyser, at Avandia var sikkert, og at den ansatte, hvis e-mail korrespondance ifølge New York Times afslørede forsøget på tilsløring af de vigtige data, ikke længere arbejder for firmaet.

Frarådes i Danmark
Avandia har været på markedet i Danmark siden 2000. Men ifølge Institut for Rationel Farmakoterapi (IRF) har stoffet »ikke vist store fordele i behandlingen af type-2 diabetes«.

Da det i 2007 kom frem, at der var en vis risiko ved Avandia, skrev IRF på sin hjemmeside, at selv om der var en lille øget risiko for blodprop i hjertet - men ikke for død som følge af hjertesygdom - er der ikke grund til direkte at fraråde brug af Avandia.

IRF mente dog på det tidspunkt, at stoftet fortsat burde forbeholdes »få udvalgte patienter med type-2 diabetes«.

LÆS MEREUdtalelse fra IRF ( eksternt link)

Men IRF's chef, Steffen Thirstrup, siger i dag til politiken.dk, at den seneste vurdering fra instituttets side er, at stoffet, som tilhører gruppen af glitazoner, ikke anbefales - på grund af risikoen for hjerte-karbivirkninger.

DOKUMENTATIONSe rekommendationsliste ( eksternt link)

Ifølge nyhedssitet Bloomberg har GlaxoSmithKline, som er et af verdens største medicinalfirmaer, indvilget i at betale omkring 4,5 milliarder kroner for at bilægge en række søgsmål som følge af helbredsrisikoen ved Avandia.

Nyhedsbureauet Reuters skriver, at et rådgivende panel under den amerikanske sundhedsstyrelse, FDA, i disse dage er i færd med at vurdere, om Avandia skal blive på markedet.

Vioxx-sagen

I 2004 måtte medicinalfirmaet Merck trække sit storsælgende produkt, det smertestillende middel Vioxx, ud af markedet. Vioxx viste sig at kunne øge risikoen for hjerteanfald.

Firmaet blev efterfølgende mødt med en lang række erstatningskrav fra brugere af produktet. Merck valgte dengang en strategi, der gik ud på at gå i retten med hver enkelt sagsøger.

Merck vandt de fleste af sagerne. Men i 2007 indgik firmaet et forlig, hvorefter det betalte knap 30 milliarder kroner til dækning af næsten alle erstatningskravene, oplyser Reuters.

LÆS ARTIKEL

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden