VARELAGER. Palæstinenser ved varer, der er smuglet ind via tunneller fra Egypten.
Foto: ADEL HANA/AP

VARELAGER. Palæstinenser ved varer, der er smuglet ind via tunneller fra Egypten.

Internationalt

Israel lader flere varer komme ind i Gaza

Israel vil offentliggøre listen over varer, som landet nægter adgang til Hamas-styret.

Internationalt

Våben og materialer, der kan indgå i for eksempel sprængstoffer, får ikke lov at komme ind til Gaza.

Det fremgår af den sortliste, som Israel henholder sig til, når landets grænsepoliti og toldere standser varer til palæstinenserne i Gaza.

Israel og Egypten har siden Hamas' magtovertagelse i Gaza for tre år siden holdt grænserne lukket for en række varer og produkter, der ifølge israelerne kunne benyttes i Hamas' angreb mod israelerne.

Men i kølvandet på en omstridt militæraktion mod nogle aktivistskibe, der forsøgte at bryde søblokaden, har Israel åbnet for flere slags varer til området.

LÆS ARTIKELSå er der varer på vej til Gazas borgere

Landet vil dog fortsat spærre for blandt andet byggematerialer, medmindre de indgår i internationale, israelsk-overvåbede projekter, skriver nyhedsbureauet AP.

Hvor en tidligere liste opremsede de - ifølge kritikerne alt for få - varer, der var tilladte, så er den nye udelukkende en opremsning af forbudte varer, som kan indgå i militært udstyr, bunkers eller lignende.

Kan give økonomisk vækst i Gaza

Det kan give nyt liv i Gazas hensygnende økonomi, når nogle råvarer atter kan få lov at komme over grænsen, skriver nyhedsbureauet.

Blandt andre varer, der fortsat søges holdt ude af Gaza og dermed Hamas, er jern og stål, kemikalier, kunstgødning og jeeps.

De vil dog fortsat kunne indføres, hvis det sker i samarbejde med palæstinensernes anerkendte regering på Vestbredden eller med internationale organisationer, der står for byggerier i Gaza.

SE OGSÅIsrael lemper blokaden af Israel

Meddelelsen om, at blokaden vil blive lettet, har allerede haft konsekvenser:

Ejerne af de smuglertunneller, som er benyttet for at bringe varer ind fra Egypten uden om blokalden og myndighederne, har fået mindre at lave.

Kun et fåtal er fortsat i brug, hvor det især er byggematerialer, der hives ind gennem de skjulte tunneller.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce