Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
HERMANN J. KNIPPERTZ/AP
Foto: HERMANN J. KNIPPERTZ/AP

Technohoveder. Festen havde mere end en million deltagere, da folk pludselig ville hver sin vej. 15 mennesker meldes dræbt.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Naboby sagde nej til Love Parades enorme menneskemængder

Myndighederne i Bochum aflyste Love Parade 2009 på grund af pladsmangel. Årets udgave endte med 15 dræbte.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tyskerne er vilde med at danse til technomusik.

Så vilde, at der næsten hver gang, der afholdes Love Parade, samler sig over en million mennesker samme sted for at deltage i en fællesdans til pumpende basrytmer.

Over en million mennesker er også samlet til Love Parade i Duisburg i år.

Her udbrød der til aften panik ved festpladsens hovedindgang, hvor adskillige mennesker blev mast ihjel i et menneskehav af flere tusinde mennesker.

LÆS ARTIKEL

Menneskehav fik Bochum til at aflyse
I 2009 fik et varsel om over en million besøgende arrangørerne til at aflyse den planlagte Love Parade i Bochum, der er på størrelse med Duisburg.

Det skete, efter myndighederne i byen sagde, at infrastrukturen ikke var i stand til at klare så store menneskemængder.

Omkring byen var der gang i et omfattende sporarbejde, og samtidig havde man set, at man under Love Parade i Dortmund i 2008 havde måtte tage hele fire stationer i og omkring byen i brug for at kunne transportere de 1,6 millioner mennesker, der ankom fra hele verden.

»Det var kun en del af de forventede besøgende, der rent faktisk ville kunne ankomme til begivenheden«, sagde Gerd Felser, talsmand for Deutche Bahn dengang til den lokale avis Der Westen.

Begyndte med 150 dansere i Berlin
Flere af deltagerne under technofesten i Duisburg har sagt, at de allerede en halv time, før katastrofen indtraf, forsøgte at gøre politiet opmærksom på problemerne med den store menneskemængde.

LÆS MERE

Det begyndte ellers meget mere fredeligt, da Love Parade startede med 150 dansende og det totale anarki i Berlin.

Binder mennesker sammen
I magasinet Der Spiegel har organisatoren og dj'en bag projektet, Dr. Motte, beskrevet begyndelsen som en drøm om en ny fremtid:

»Vi havde en drøm: At musikken kunne binde mennesker tæt sammen, henover alle mure, ud på alle kontinenter. Det var sommeren med den første Love Parade«, skriver Dr. Motte.

Det budskab har siden da tiltrukket flere og flere dansende til sommerens tyske technofest. Året efter kom der 2.000 mennesker, dernæst 10.000, mens tilskuertallet kulminerede med halvanden million deltagere i 1999.

Opstod uenighed med myndighederne
Samtidig med at paraden voksede sig større, opstod der også større og større uenigheder mellem myndigherne i Berlin og de forskellige arrangører bag Love Parade om, hvem der skulle betale for oprydningen.

Uenighederne førte til, at der i 2004 og 2005 ikke blev afholdt Love Parade i Berlin, da arrangørerne ikke kunne samle de nødvendige midler til afholdelsen.

Ifølge politiken.dk's kilder handlede stridighederne også om, at myndighederne simpelthen mente, paraden var blevet for stor og uoverskuelig.

Arrangør begræder ikke jubilæum
Derfor blev den i 2007 flyttet til Ruhr-distriktet og byen Essen i det vestlige Tyskland.

Paraden gennemgik undervejs en forvandling fra et være en demonstration - båret af frivillige kræfter - til at en tysk domstol i 2001 slog fast, at Love Parade skulle drives kommercielt.

Hvilket mange mente var en stor fejl.

Paraden i Bochum i 2009 skulle have været 20 års-jubilæet for Love Parade. Den tidligere arrangør Dr. Motte var dog ikke utilfreds med, at arrangementet sidste år blev aflyst.

»Det er jeg ikke ked af«, skrev han dengang i Der Spiegel.

»En grim ledelsesfejl«

Dagens tragedie i Duisburg udspillede sig ved hovedindgangen ind til technofesten. Store menneskemængder var trængt mod udgangen, da pladsen foran scenen var blevet for overfyldt.

Samtidig forsøgte flere tusinde mennesker at komme ind til festen, da de to menneskehave stødte sammen omkring en tunnel ved indgangen.

Indtil videre meldes der om 15 dræbte, mens mindst 80 mennesker er blevet kvæstet i de sammenpressede menneskemængder.

Ifølge Ritzau har Dr. Motte også udtrykt sin utilfredshed med forholdene under årets Love Parade.

»De har begået en grim ledelsesfejl. Hvordan kan man nøjes med kun at lukke mennesker ind ad én indgang til festivalområdet? Det er en skandale«, siger Dr. Motte.

LÆS ØJENVIDNEBERETNINGER

Kilder: Der Spiegel, Wikipedia, Bild og Der Westen.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden