Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Panikudbrud. Krisepsykologen Roal Ulrichsen forklarer det som »lavine af dødsangst«, der spreder sig, når folk står klemt sammen, uden at vide hvordan de kommer derfra.
Foto: HERMANN J. KNIPPERTZ/AP

Panikudbrud. Krisepsykologen Roal Ulrichsen forklarer det som »lavine af dødsangst«, der spreder sig, når folk står klemt sammen, uden at vide hvordan de kommer derfra.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Krisepsykolog: »Dødsangsten spreder sig som en lavine«

Formand for danske psykologer forklarer, hvad der får mennesker til at reagere som under Love Parade i Duisburg.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvorfor opstår der panik i en sammenklemt menneskemængde som i tunnelen ved Love Parade i Duisburg, hvor 19 mennesker i går blev mast ihjel?

LÆS ARTIKEL

Formanden for Dansk Psykolog Forening, Roal Ulrichsen, forklarer det som en naturlig »lavineeffekt« af angst, der spredes gennem mimik og gestikulationer, når den irationelle tankegang får magten over mennesket.

Vi tramper på hinanden for at redde os selv
»Angsten for at dø er en af de stærkeste kræfter i vores liv. Hvis vi føler os truet på livet, så sker det helt naturlige, at den emotionelle og irrationelle tankegang erstatter den rationelle, mens vi forøger at redde vores eget liv«, siger Roal Ulrichsen med speciale i krisepsykologi.

»Vores hjerne er ikke udrustet til at kunne håndtere det. Den bliver simpelthen oversvømmet med de voldsomme indtryk«, forklarer Roal Ulrichsen med sit teoretiske bud på, hvorfor der opstod panik i tunnelen i Duisburg.

Angsten for at dø kan i sidste ende »få folk til at trampe oven på hinanden for at redde sig selv«, forklarer krisepsykologen.

Stødte sammen i tunnellen
Det var netop, hvad der skete i går i Duisburg.

En folkemængde var søgt mod udgangen, da de følte, at pladsen foran musikscenen var blevet for overfyldt.

Samtidig var flere tusinde mennesker på vej ind til festpladsen, og de to menneskemængder stødte sammen i en tunnel ved hovedindgangen.

Følelsen af ikke at kunne komme hverken frem eller tilbage udløste massepanik, og vidner fortæller, at folk til sidst blev mast og trampet ihjel i menneskehavet.

Panikken spreder sig med mimik
Men hvordan opstår denne lavineffekt af panik, som man så ved tunnellen i Duisburg?

»Den begynder jo med, at nogle ikke handler passende i situationen. Man har formentlig stået som sild i en tønde, og der har ikke været nogen vej ud«.

»Det passende ville være at sige: »Nu står vi alle sammen stille og tænker på, at det kan godt være, der går nogle timer, før der bliver etableret nogle nødudgange««.

Hvis vi føler os truet på livet, så sker det helt naturlige, at den emotionelle og irrationelle tankegang erstatter den rationelle

»Men mens man står der, så begynder dødsangsten ganske langsomt at sprede sig som en lavine. Panikken spreder sig gennem gestikulation, og pludselig begynder én person at tilsidesætte det rationelle med skub og vrede. Det opleves som en trussel, og så begynder man selv at tilsidesætte – det er en lemmingeffekt«, siger Roal Ulrichsen.

De fleste kan klare sig selv
De flere tusinde mennesker, der oplevede denne lemmingeffekt af angst, skal nu til at bearbejde deres oplevelser fra tunnellen i Duisburg.

Ifølge formanden for Dansk Psykolog Forening kan de fleste af dem dog klare det selv. Det vigtigste er at få de involverede til at forstå det naturlige i, at de reagerede irrationelt.

10 ÅR EFTER

»Der er noget, der er irrationelt, og det må man acceptere. Det handler om at få fortalt, at man ikke skal tage det i stiv arm, men at man skal forstå, at man reagerer naturligt«, siger Roal Ulrichsen.

Tunneler kan skabe angst igen

Krisepsykologen afviser ikke, at de involverede vil komme til at opleve angst, når de i fremtiden bliver konfronteret med en tunnel.

Men de fleste vil kunne bearbejde den traumatiske oplevelse på egen hånd.

»Hvis du en gang til er ved at komme i en sådan situation, så skal du jo blive bange og gå væk. Man tager angsten væk ved ikke at komme i den samme situation igen«, siger Roal Ulrichsen.

LÆS OGSÅ

»Det er kun, hvis man står 10 mennesker i en tunnel og så bliver bange. Så er man begrænset af noget, og så skal man søge hjælp ved en psykolog for at få hjælp til at forstå det irrationelle i sin tankegang«, siger krisepsykologen.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden