Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
HERMANN J. KNIPPERTZ/AP
Foto: HERMANN J. KNIPPERTZ/AP

Nu. Det er denne slags lejligheder, man skal gribe for at diskutere, om der ikke bør ændres på loven i forhold til store arrangementer. Det mener en dansk lektor i Performancedesign. I Duisburg døde 19 mennesker i weekenden til technofesten Love Parade.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Lektor: Enhver lalleglad idiot kan kalde sig festivalarrangør

Sikkerheden ved store danske festarrangementer bør undersøges, mener ekspert.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det skulle have været en festdag for mere end en million mennesker.

Men den internationale technofest Love Parade udviklede sig i stedet til en tragedie, da 19 mennesker blev trampet ihjel lørdag eftermiddag i den tyske by Duisburg.

LÆS MERE

»Sikkerheden i Danmark er heller ikke god nok«

»Ulykken i Duisburg viser, at branchen ikke selv kan håndtere det. Og det giver god grund til at se nærmere på store events i Danmark. Enhver lalleglad idiot kan kalde sig festivalarrangør uden at have vagter og sikkerhedsfolk, der er uddannet«, siger Fabian Holt, lektor og forsker i performance design ved RUC.

Han mener, at der er alt for få krav til sikkerhedsforanstaltningerne ved store arrangementer.

Etablerede festivaler som Roskilde og Skanderborg ligger godt nok helt i top på sikkerheden, men det ændrer ikke ved, at der bør tages nogle lovmæssige skridt i forbindelse med sikkerheden, mener lektoren fra RUC.

»Man skal forstå, hvor stort et projekt det er at lave en begivenhed for 100.000 mennesker. For mange kaster sig ud i det projekt uden at vide nok om sikkerheden. Der bør simpelthen være klare krav om, at festarrangører og mellemledere har taget et sikkerhedskursus«, siger Fabian Holt.

Ingen har taget ansvar for technoulykke Kritikken af Love Parades arrangører, politiet i Duisburg og bystyret har været massiv efter ulykken, men ingen har endnu påtaget sig ansvaret for tragedien, hvor 19 mennesker blev dræbt.

LÆS ARTIKEL

Og mens hele verden lige nu undrer sig over, hvordan det kunne gå så galt, så foreslår Fabian Holt, at der bliver lavet en certificeringsordning i eventbranchen.

»Myndighederne bør stille langt højere krav til godkendelse af indgange, udgange og overvågning af arrangementet. Det er ikke nok, at det kun er antallet af vagter, der skal godkendes«, siger Fabian Holt.

Han påpeger dog, at en skærpelse af sikkerhedsreglerne kun bør gælde for arrangementer af en vis størrelse:

»Hvis man laver et udendørsarrangement for mere end for eksempel 10.000, skal man forlange, at arrangørerne har en avanceret viden om sikkerheden. Og den viden skal videreformidles til vagterne«.

Fabian Holt henviser blandt andet til, at det ofte er frivillige, der er vagter og sikkerhedsfolk ved eksempelvis store koncerter. Her er der nok også grund til at se på, om de frivillige bør have mere træning, mener lektoren.

International festivalchef: Planlægning er vigtigst
En stor del af den kritik, der i disse dage rettes mod arrangørerne af Love Parade, kredser om antallet af festdeltagere.

Da den enorme technofest løb af stablen lørdag eftermiddag i Duisburg, var der angiveligt mere end en million festglade mennesker samlet på et areal, der kun var beregnet til 250.000 mennesker.

Men det er ikke menneskemængden, der er afgørende for, at en sådan tragedie kan opstå.

Det siger Chris Kemp, der er talsmand i The Yourope Event Safety Group - en sammenslutning af 64 internationale musikfestivaler, til politiken.dk

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Du kan dø midt i en skare af kun 100 mennesker, og du kan dø i en skare af en million mennesker. Det hele handler om at forvalte indgange og udgange«, siger Chris Kemp, professor ved fakultetet for innovation på Buckinghamshire New University.

I en lang årrække har han beskæftiget sig med sikkerheden ved store musik- og sportsarrangementer, hvor der ofte er samlet flere hundredetusinder mennesker på én gang.

»Der vil altid være en risiko for, at det går galt. Men du kan reducere den risiko ved at investere i en masse sikkerhedsværktøjer. Det vigtigste er som regel at etablere et helt team, som står klar i tilfælde af en nødsituation. På den måde er der også nogen, som har ansvaret for at lave en plan for sikkerheden«, siger Chris Kemp.

Sikkerhedsregler kan gavne branchen

Herhjemme mener Fabian Holt, at en skærpelse af sikkerhedskravene ved store arrangementer også kommer arrangørerne til gode.

»Publikum bliver væk fra de store koncerter, hvis de er utrygge ved sikkerheden. Så en certificeringsordning af sikkerheden må være i branchens egen interesse«, siger Fabian Holt.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden