specialstyrke. Aamerikanske specialstyrker i Afghanistan har ifølge et lækket dokument dræbt syv børn. Soldaterne på billedet har intet med historien at gøre.
Foto: SAURABH DAS/AP

specialstyrke. Aamerikanske specialstyrker i Afghanistan har ifølge et lækket dokument dræbt syv børn. Soldaterne på billedet har intet med historien at gøre.

Internationalt

Lækage: Specialstyker dræbte syv afghanske børn

Feltrapporter fra Afghanistan viser, at soldater fra USA dræbte syv børn.

Internationalt

Under en mission i Afghanistan juni 2007 dræbte amerikanske specialstyrker syv lokale børn.

Det fremgår ifølge CNN af en af de over 91.000 lækkede feltrapporter fra krigen, der er blevet offentliggjort på Wikileaks.

LÆS OGSÅ

Specialenheden går under navnet Task Force 373 og har til opgave at finde og dræbe »værdifulde« mål, som for eksempel højtstående Al Qaeda-medlemmer.

Skulle finde topfigur
Det var netop opgaven, da soldaterne i juni 2007 gik på mission for at fange eller tage livet af topfiguren Abu Laith al-Libi i det østlige Afghanistans Paktika-provins.

Det lykkedes dem ikke at finde al-Libi, der blev dræbt flere måneder senere.

LÆS ARTIKEL

Men under missionen indledte specialenheden et missilangreb på en moské, hvor flere mistænkte angiveligt skulle opholde sig.

Børn døde ved angreb
Da soldaterne senere trængte ind i ruinerne, fandt de syv døde børn.

Et af dem fik specialstyrken ud af de ødelagte bygninger, og forsøgte i 20 minutter at genoplive det ved hjertemassage. Men forgæves, skriver New York Times i en gennemgang af den lækkede rapport.

I rapporten efter missilangrebet stod, at »en ældre person, som opholdt sig ved moskéen, erklærede, at børnene blev tilbageholdt mod deres vilje, og at de bevidst blev holdt inde (i moskéen, red.)«, skriver New York Times.

Kritik af menneskerettighedsgrupper

Menneskerettighedsgrupper har flere gange kritiseret de amerikanske specialstyrkers missioner i Afghanistan.

Sarah Knuckley, direktør for et projekt ved Center for Menneskerettigheder og Global Retfærdighed under New York University School of Law, kobler nu afsløringerne fra Wikileaks til kritikken.

I 2008 var hun i Afghanistan for at interviewe snesevis af civile, der klagede over vilkårlige militære angreb.

LÆS ARTIKEL

»Vi hørte ikke specifikt navnet Taskforce 373, men det er klart - dømt ud fra afsløringerne på Wikileaks - at det er korrekt, hvad de civile fortalte os«, siger Sarah Knuckley til CNN.

»Soldater går ind med en drabsliste, uden at offentlig ansvarlighed overhovedet eksisterer«, uddyber hun.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden