0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Fond samler penge ind til megamuldvarps forsvar

Soldaten Bradley Manning er tiltalt for en af de største lækager i amerikansk historie. Folk samler ind til hans retssag og kalder ham en helt.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvor mange penge skal der til for at sikre manden, der er tiltalt for en af de største lækager i amerikansk historie, en retfærdig rettergang?

Den nystartede fond Help Bradley Manning anslår, at det vil koste op mod 1,2 millioner danske kroner til betaling af advokat og retslig hjælp til den 22-årige menige soldat og i Irak udstationerede amerikanske efterretningsofficer Bradley Manning, der siden midten af maj har siddet fængslet på en militærbase i Kuwait.

Han er tiltalt for at stå bag lækagen af mere end 150.000 fortrolige dokumenter fra det amerikanske udenrigsministerium og for at have lækket en krigsvideo, der viser nedskydningen af 12 civile personer, heriblandt to journalister fra nyhedsbureauet Reuters, i Iraks hovedstad, Bagdad, i 2007.

Offentliggjort på omdiskuteret site Den knap 40 minutter lange video skabte stor debat, da den omdiskuterede hjemmeside Wikileaks, som har specialiseret sig i at lække alverdens fortrolige dokumenter, offentliggjorde den i starten af april.

Risikerer fængsel i 52 år

Folkene bag Wikileaks, der kender kilden til krigsvideoen og de fortrolige dokumenter, har ikke kommenteret, hvorvidt der er en sammenhæng mellem Bradley Manning og lækagerne.

Men i forbindelse med den nystiftede fond og Wikileaks’ seneste offentliggørelse af en lækage på over 90.000 fortrolige amerikanske militære dokumenter om krigsførelsen i Afghanistan er der igen kommet fokus på Bradley Manning.

Ligner Afghanistanlækagen
Ifølge det amerikanske nyhedssite Wired afviser Pentagon ikke, at de overvejer, om Bradley Manning også kan have stået bag det nye gigantiske læk.

»Han er helt klart en person, som vi kigger nærmere på for at finde ud af, hvem der har stået bag lækket. Han er ikke den eneste person, vi kigger på, men vi har hverken afvist eller bevist Mannings skyld, og vi er i gang med at vurdere dokumenterne for at se, om vi kan afgøre, hvor lækagen kommer fra«, siger oberst Dave Lapan til Wired.

Obersten siger, at de nye fortrolige dokumenter om krigen i Afghanistan var tilgængelige på Pentagons verdensomspændende intranet.

Lady Gaga-cd

Det er det samme intranet, som Bradley Manning menes ulovligt at have brudt ind i og kopieret krigsvideoen fra Bagdad og de 150.000 andre fortrolige dokumenter fra det amerikanske udenrigsministerium.

Se klip fra krigsvideoen her.


Avisen New York Times skriver, at den unge soldat i en periode på seks måneder systematisk udtrak dokumenter fra intranettet, og at han i mindst ét tilfælde smuglede dem ud på en cd, der lignede en normal musik-cd med popmusikeren Lady Gaga.

Hovedpersonen har siden sin anholdelse i maj ikke udtalt sig. Ifølge Jeff Paterson har hverken familie eller venner hørt fra ham siden 29. maj.

Men i månederne op til Wikileaks’ offentliggørelse af krigsvideoen fra Irak førte Bradley Manning lange personlige chat med internethackeren Adrian Lamo, der endte med at angive ham til de amerikanske myndigheder.

Folk skal kende sandheden

I chattene fortalte han, hvordan han var »ensom« og følte sig »ignoreret« af sine soldaterkammerater, og hvordan han begyndte at udnytte »svage computerservere« til at bryde ind i over »260.000 fortrolige dokumenter«.

LÆS OGSÅ Vendepunktet kom ifølge nyhedsbureauet AP, da han oplevede, at 15 irakere blev arresteret udelukkende for at være kritiske over for den irakiske ministerpræsident Nouri al-Maliki. »Jeg begyndte at se ting anderledes, og jeg begyndte at forstå, at jeg var aktivt involveret i noget, jeg faktisk var imod«, skrev Bradley Manning på chatten og forklarede, hvorfor han påbegyndte det massive læk. »Uden informationer kan man ikke træffe velovervejede valg som befolkning, og jeg vil have, at folk skal kende sandheden«, skrev han.