Medicin. Alene i USA har der været mere end 200 selvmord, der er blevet kædet sammen med Roaccutan.
Foto: BORBERG THOMAS

Medicin. Alene i USA har der været mere end 200 selvmord, der er blevet kædet sammen med Roaccutan.

Internationalt

Hemmelig data om akne-medicin offentliggøres

Akne-medicin forbindes med flere selvmord i Europa og USA. Nu skal data om bivirkningerne offentliggøres, siger EUs ombudsmand.

Internationalt

Efter længere tids pres kan Det Europæiske Lægemiddelagentur ’EMA’ ikke længere holde et bestemt akne-medikaments bivirkninger væk fra offentlighedens søgelys.

Det drejer sig om akne-medicinen, Roaccutane, som produceres af medicinalgiganten Roche.

Medicinen er i flere år er blevet sat i forbindelse med bivirkningerne som selvmordstanker, depression, angst og fertilitetsproblemer.

Kendt og anvendt i Danmark EUs ombudsmand Nikkiforos Diamandouros opfordrede tidligere på ugen EMA til, at offentliggøre alle oplysninger de sad inde med om Roaccutane, som også sælges i Danmark under navnene Accutin, Dermaoral, Isotretinoin Alpharma. Mærket 'Roaccutan' er dog ikke længere på markedet i Danmark - Det blev trukket tilbage i april 2007.

Midlet bliver primært brugt af unge i pubertetsårene med hudproblemer.

»Det Europæiske Lægemiddelagentur spiller en afgørende rolle i overvågningen og godkendelsen af medikamenter, som er tilgængelige på markedet. Da EMA har stor påvirkning på europæernes helbred er det meget vigtigt, at agenturet offentliggør alle dokumenter, som kan være til gavn for europæere«, lød det i en pressemeddelelse fra Nikkiforos Diamandouros i sidste uge.

Irsk dreng tog sit eget liv
Det, der fik EUs ombudsmand til at genfinde kritikken var en retssag, som en irsk far har rejst mod medicinalvirksomheden, efter hans søn påbegyndte behandlingen med Roaccutan.

Ifølge faren fik sønnen flere psykiske problemer efter, han var begyndt på behandlingen af Roaccutan. Det gik så vidt for sig, at drengen endte med at tage sit eget liv.

I 2008 forsøgte faren at få indsigt i data om Roaccutans bivirkninger, men blev afvist af EMA. Derfra endte sagen hos EUs ombudsmand.

EMA vil offentliggør data
Det Europæiske Lægemiddelagentur har over en periode tilbageholdt informationer om Roaccutans bivirkninger for at beskytte de enkelte patienters fortrolighed. EMA mente derfor, at EU-loven fra 2001 om gennemsigtighed ikke kunne håndhæves over for dem.

Nikiforos Diamandouros kritiserede og advarede i forlængelse af dette EMA om at undgå EU-reglerne om gennemsigtighed.
»De bliver nødt til at offentliggøre dokumenterne«, sagde EUs ombudsmand tilbage i april.

I denne uge bukkede EMA under for det omfattende pres. I en pressemeddelelse skriver EMA, at de i den følgende uge vil gøre de skjulte dokumenter tilgængelige for offentligheden.

Selvmordssager i forbindelse med medicinen
Tilbage i 2003 opfordrede forbrugerrådet Lægemiddelstyrelsen og Sundhedsstyrelsen til at føre skærpet tilsyn med akne-medicinen.

Det resulterede inden for en måned i over 30 henvendelser fra mennesker som har haft svære psykiske lidelser, efter de har taget stoffet, der indeholdt Isotretinoin.

Henvendelserne kunne tyde på at hudlægerne i stigende grad var begyndt at give Roaccutan til unge mennesker, der var uden for den egentlige målgruppe, som er til patienter med meget svære hudproblemer.

Ingen sikkerhed i sammenhæng

Alene i USA har der været mere end 200 selvmord, der er blevet kædet sammen med Roaccutan.

Talsmænd for de amerikanske sundhedsmyndigheder, FDA, siger, at det måske kun er én procent af det samlede antal selvmord.

Lægemiddelstyrelsen i Danmark har på sin hjemmeside understreget, »at det ikke med sikkerhed kan dokumenteres, at der er en sammenhæng mellem depression og brug af medikamentet«.

Omvendt tør lægestyrelsen heller ikke »med sikkerhed udelukke, at der er en sammenhæng mellem depression og brugen af akne-medicinen«.

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce