0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Krigsmodstander om Irak-exit: Fremtiden står på borgerkrig eller diktatur

Carsten Jensen ser Irakkrigen som en katastrofe og spår en mørk fremtid.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
MAYA ALLERUZZO/AP
Foto: MAYA ALLERUZZO/AP
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Irakkrigen var en katastrofal forbrydelse, og fremtiden for landet kan kun blive blodig.

Sådan siger debatør, forfatter og krigsmodstander Carsten Jensen, efter at den sidste fulde brigade amerikanske kamptropper i går forlod landet, og Irakkrigen dermed formelt sluttede.

Tilbage bliver 56.000 'instruktører', som skal uddanne den irakiske hær og sørge for terrorbekæmpelse og beskyttelse af amerikanske interesser.

LÆS OGSÅ

De amerikanske kampsoldater er så småt begyndt at trække sig ud af Irak. Kilde: /ritzau/AP

»Krigen i Irak har været en massiv katastrofe på alle niveauer. Det har været en katastrofe for de vestlige demokratier, fordi krigen byggede på en løgn, en katastrofe for selve opfattelsen af, hvad et demokrati er, fordi amerikanerne i Irak har opført sig som gangstere«, siger Carsten Jensen.

»Og det har været en katastrofe, fordi Irak er brudt sammen i et totalt kaos, som det er meget svært at komme ud af igen, og fordi der har fundet en af nyere tids værste etniske udrensninger sted. Der er fire millioner sunnimuslimske flygtninge, som ikke er vendt hjem«, siger Carsten Jensen.

Irakkrigen var en oliekrig
Forfatteren mener ikke, at der er nogen som helst lyspunkter i forbindelse med hverken krigen eller exitten.

»Jeg kan ikke få øje på noget godt. Det er en oliekrig, som har været ført, fordi olieressourcerne er ved at svinde, og fordi den amerikanske efterretningstjeneste sikkert ved noget om Saudi Arabien, som vi ikke ved - at landet er mere ustabilt end vi tror, og kan falde i hænderne på fundamentalister, som er USA-fjendtlige«, siger han.

Iraks demokrati og parlamentarisme sammenligner Carsten Jensen med Irans.

»Det er ligeså lidt demokratisk som det i Teheran. Der er afstemninger, hvor man kan sætte sit kryds, men det er blevet et demokrati, hvor man stemmer efter etnisk baggrund, og det er ikke et rigtigt demokrati«, siger han.

Betonmure holder Bagdad rolig
Irakkrigen bliver ofte opdelt i første fase, hvor vestlige tropper gik ind på et meget omdiskutteret FN-mandat, den efterfølgende fase med massiv etnisk borgerkrig, og så fasen efter Bushs såkaldte 'surge', hvor massiv troppetilstedeværelse betød faldende vold.

Men heller ikke den relativt fredelige fase efter 'the surge', som har gjort det muligt for præsident Obama at trække tropper ud, giver Carsten Jensen meget for.

»En af forudsætningerne for 'surgen' er, at der nu er så mange betonmure i Bagdad, at det gamle delte Berlin ligner en feriekoloni til sammenligning. Hver eneste etniske enklave i Bagdad er omgivet af tårnhøje mure, for ellers kan de ikke leve sammen«, siger forfatteren.

»Det er basalt set en borgerkrig, som bare er støbt ind i beton. Samtidig er volden ved at gå op igen«, siger han.

Se tv-indslag om tilbagetrækningen