OPSTARTSVANSKELIGHEDER. Piratpartiet blev overraskende valgt til Europa-Parlamentet i juni 2009. Nu forsøger de at komme i den svenske Riksdag.

OPSTARTSVANSKELIGHEDER. Piratpartiet blev overraskende valgt til Europa-Parlamentet i juni 2009. Nu forsøger de at komme i den svenske Riksdag.

Internationalt

Små partier i Sverige utilfredse: Valgsystem favoriserer de store partier

Svenske partier skal selv betale for stemmesedlerne, hvis de fik under en procent af stemmerne ved seneste valg.

Internationalt

Det er ikke let at få et nyt parti på benene i Sverige.

Det mener flere små partier, som politiken.dk har talt med.

Spærregrænsen er fire procent, hvilket er dobbelt så høj som i Danmark. Og små partier skal betale for stemmesedlerne, mens større partier får dem betalt.

»Det er meget svært for nye partier at blive etableret. Det er et demokratisk problem«, siger partisekretær Mårten Fjällström fra Piratpartiet.

De har brugt 200.000 svenske kroner på stemmesedler. Det skyldes, at de svenske partier selv betaler for stemmesedlerne, hvis de ved seneste valg fik under en procent af stemmerne.

Derudover skal de sørge for at få dem ud til valgstederne.

»Vi har købt for 100.000 kroner stemmesedler, og det er et stort arbejde at bringe dem ud«, siger Veronica Svärd, pressetalsmand for partiet Feministisk Initiativ.

Ved valghandlingen er der stemmesedler for hvert parti, og derfor er det afgørende at få sine stemmesedler frem til valgdagen.

Miljøsvineri

Ved Riksdagsvalget i 2006 blev der trykt omkring 571 millioner stemmesedler, og der blev brugt mindre end 20 millioner.

»Det er også et frygteligt miljøsvineri med alle de valgsedler. Vi vil gerne reformere systemet, så der bliver gjort mere brug af internettet«, siger Veronica Svärd fra Feministisk Initiativ.

Ved Europa-Parlamentsvalget i juni 2009 havde Feministisk Initiativ problemer med at betale for at trykke stemmesedler. Heldigvis for dem havde de en sympatisør i form af Björn fra ABBA, der sendte en million kroner i støtte.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce