Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
JOACHIM ADRIAN
Foto: JOACHIM ADRIAN

BARSEL. Mens danske kvinder kan føde i nogenlunde sikkerhed, så er en graviditet og barsel en risikabel affære i udviklingslandende. Arkivfoto.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Færre kvinder dør af graviditeter

På en snes år er antallet af dødsfald, der skyldes graviditeter og fødsler, faldet med en tredjedel, viser tal fra WHO.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I 2008 døde cirka 358.000 kvinder som følge af komplikationer under graviditeten eller fødselen.

Det svarer til 1.000 dødsfald hver dag.

Tallet er alt for højt, mener Verdenssundhedsorganisationen WHO. Men alligevel er der grund til at glæde sig: Det afslører nemlig, at antallet af kvinder, der dør i forbindelse med graviditeter, er faldet med 34 procent i løbet af knap to årtier.

I 1990 døde - anslår WHO - 546.000 kvinder i forbindelse med graviditeten.

Et stykke fra målet Selv om faldet i antal af barselsdødsfald er betydeligt, så når det ikfølge WHO ikke de internationale mål om at reducere dødeligheden med 75 procent mellem 1990 og 2015.

Nogle områder nærmer sig dog målene. I Asien er faldet på 52 procent. Men i Afrika syd for Sahara er det stadig en farefyldt tilstand for kvinderne. Over hvert andet barselsdødsfald sker i den del af Afrika, mens 30 procent af verdens barselsdødsfald sker i det sydlige Asien.

Risikoen for at dø af barselskomplikationer er 36 gange højre for kvinder i udviklingslandene sammenlignet med risikoen for kvinder i de udviklede lande.

Skyldes og giver armod

»Barselsdødsfald er både forårsaget af fattigdom og en årsag til fattigdom. Omkostningerne ved en barnefødsel kan hurtigt udpine en families indtægt og medføre endnu flere økonomiske problemer«, mener Tamar Manuelan Atinc, der er vicepræsident for udviklingshjælp i Verdensbanken.

De hyppigste årsager til, at kvinder dør i forbindelse med graviditeter og fødsler, er især blødninger, infektioner og usikre svangerskabsafbrydelser.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden