Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
reddet. 31-årige Florencio Avalos blev den første af de chilenske minearbejdere, der kom op til jordens overflade.

reddet. 31-årige Florencio Avalos blev den første af de chilenske minearbejdere, der kom op til jordens overflade.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den første minearbejder er kommet op fra mine i Chile

Redningsaktionen er i gang i Chile, hvor 33 minearbejdere har siddet indespærret i over to måneder.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Efter 69 dages indespærring i en kollapset guld- og kobbermine i Chile er 31-årige Florencio Avalos, der er far til to, som den første af de 33 minearbejdere blevet reddet op til overfladen.

Der udbrød spontane jubelscener, da kapslen Føniks 1 dukkede op klokken 5.10 i dag dansk tid.

Minearbejderens nærmeste familie tog imod ved overfladen. Det samme gjorde Chiles præsident Sebastian Pinera.

Bevæget minearbejder

Tårerne sprang frem hos de fleste, der befandt sig omkring skakten, da den storsmilende, men bevægede 31-årige mand åbnede gitterlågen i kapslen.

Selv om det er blevet aften i Chile, var Florencio Avalos iført solbriller, da han kom op. Solbrillerne havde til formål at skåne mandens øjne mod lyset fra de store projektører, der var opstillet omkring det rør, som kapslen kom op ad.

Begivenheden transmitteres live verden over. Mere end 2.000 journalister følger desuden begivenheden på stedet.

Udover den direkte transmission fra overfladen, sendes der desuden videobilleder fra det rum knap 700 meter under overfladen, hvor de resterende 32 nu sidder. Seere verden over kan således følge med, når minearbejderne efter tur træder ind i kapslen og begynder sin rejse op mod sine kære og en hel verden.

Ved tre-tiden i nat dansk tid blev den første redningsarbejder læge Manuel Gonzales hejst ned i San Jose-minen i redningskapslen. Endnu en redningsarbejder er nu på vej ned gennem skakten. Han skal også hjælpe de tilbageværende 32 minearbejdere med at komme korrekt på plads i kapslen, inden de hejses op.

LÆS ARTIKEL

Hele redningsindsatsen blev udskudt et par timer i nat. Under en test af kommunikationsudstyret i selve kapslen fik kapslen nogle skrammer og buler. Efter at skaderne blev udbedret gik redningsaktionen i gang med et par timers forsinkelse.

»Til sidst sad vi bare alle og ventede utålmodigt og tænkte bare: Kom nu i gang«, fortæller politiken.dk's reporter Anne M.Sørensen, der er på stedet.

Imens steg spændingen og forventningen. Først og fremmest blandt de pårørende, der har ventet tålmodigt ved minen i ugevis, fortæller Anne M. Sørensen.

LÆS ARTIKEL

Den næste minearbejder, der kommer op, er den 40-årige Mario Sepulveda. Herefter følger den 52-årige Juan Illanes og derefter kommer den eneste udlænding i gruppen op, den 23-årige Carlos Mamami fra Bolivia.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Strassbourg - EU - Parlament - Parliament - Europa - afstemning - Vote - Portræt - Reportage (ikke Brussel)

  På søndag har du chancen for at sætte dit eget lille personlige præg på, hvordan EU i fremtiden skal tackle nogle af Danmarks og klodens helt store udfordringer. Men hvor mange af de beslutninger, som lægger rammerne for vores hverdag, træffes egentlig i Bruxelles?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

Forsiden