0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Politiken.dk i Chile: Chile eksploderede i jubel, da den første minearbejder kom op

4 er reddet. 29 venter stadig. Stemningen ved minen er følelsesladet og intens.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
EM/ASSOCIATED PRESS
Foto: EM/ASSOCIATED PRESS

reddet. Minearbejderen Mario Sepulveda Espina jubler efter at være kommet op.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der var »åndeløs spænding« blandt de pårørende, pressefolk, politibetjente og redningsfolk, før redningsaktionen kom i gang ved San Jose-minen i Chile.

Sådan forklarer politikens.dk's udsendte på stedet, Anne M. Sørensen stemningen i 'Håbets lejr', som området omkring mineskakten er blevet kaldt.

»Folk i lejren var åndeløse af spænding. De var meget nervøse for, at kablet, der holder kapslen skulle knække, eller at der skulle ske noget. Selve aktionen blev ved med at blive udsat, og stemningen her var ret dårlig på et tidspunkt. Selv præsidenten og mineminsteren så bekymret ud«, fortæller Anne M. Sørensen.

»Men pludselig virkede det hele som det skulle, og der gik et sus gennem flokken, da den første redningsarbejder stillede sig ind i kapslen og frivilligt lod sig sænke ned i minen«, forklarer hun videre.

Da kapslen med den første minearbejder, 31-årige Florencio Avalos, gled op gennem skakten blev et væld af balloner sluppet løs, og luften blev fyldt med konfetti, siger Anne M. Sørensen.

»Der var skrig og råb, og Chile eksploderede i jubel. Alle tudbrøler af glæde, og det er meget følelsesladet«.

POLITIKEN.DK I CHILE

Det var en stor overraskelse ikke mindst for de pårørende, at der blev transmitteret live-billeder fra minen, hvor deres kære befinder sig.

Alle, der ikke står helt tæt på den skakt, hvor minearbejderne hejses op, kan følge begivenheden på storskærm.

»Der lød skrig og glædesbrøl, da billederne dukkede op på skærmen. Vi kunne se den første redningsarbejder, da han landede hos de indespærrede. Han så meget selvsikker ud«, forklarer Anne M. Sørensen.

»I en situation som denne bliver chilenerne superpatriotiske - de føler, at de kan gå på vandet. Først klarede de et jordskælv, så kom denne tragedie, som de overvandt«, siger hun videre.

LÆS ARTIKEL

I 'Håbets lejr' sidder pressefiolk, politifolk og de pårørende, der ikke har fået mulighed for at stå ved skakten, når deres kære reddes på, blandet med hinanden. Et stort bål er tændt og varmer de mange mennesker, der stædigt trodser det kolde vejr med temperaturer omkring frysepunktet.

Alle veje omkring minen er blevet lukket. En helikopter står klar, hvis nogen akut får brug for at komme til det nærmeste hospital, fortæller Anne M. Sørensen.