Sparetider. Finansminister George Osborne forlader Downing Street 10. I hans plan for den økonomiske genopretning skal departementet for miljø, fødevarer og udkantsegne spare næsten halvdelen af budgettet.
Foto: GRANT ALASTAIR/AP

Sparetider. Finansminister George Osborne forlader Downing Street 10. I hans plan for den økonomiske genopretning skal departementet for miljø, fødevarer og udkantsegne spare næsten halvdelen af budgettet.

Internationalt

Storbritannien: Hendes Majestæt må spare

Men folket kommer til at bære de største besparelser, blandt andet i velfærden.

Internationalt

Få dele af befolkningen gik fri, da den britiske regering i dag fremlagde sit spareforslag.

Selv dronningens husholdning står for skud, når regeringen prøver at vende ti års massiv gældsætning.

LÆS ARTIKEL

Med udgangspunkt i 'fairness, vækst og reform' har koalitionsregeringen kæmmet budgetterne og foreslået Comprehensive Spending Review, en 'Omfattende omkostningsgennemgang', der skal bringe Storbritanniens økonomi på ret køl.

Over de næste fire til seks år skal den offentlige sektor over ét spare omkring 19 procent, eller 700 milliarder kroner, hvilket dog er færre besparelser, end de man ventede i første omgang. Alligevel ventes hver 12. offentlige ansatte at miste jobbet.

Institutioner går foran med det gode eksempel
Dronning Elizabeth II skal spare 14 procent på sin husholdning, mens lønninger til ansatte bliver indefrosset på nuværende niveau.

Samtidig skal den store public-service tv-station, BBC, spare 16 procent af sit budget og licensen indefryses over de næste seks år, skriver The Independent.

LÆS ARTIKEL

Kulturen har mistet næsten halvdelen af sit budget, men det vil fortsat være gratis at besøge museer. Pensionisterne får også lov at beholde deres gratis buskort, ligesom de stadig kan få gratis synstest, tilskud til fyringsolie og gratis førnævnte tv-licens.

Meningmand betaler gildet
Alligevel må briterne dog acceptere, at der går længere tid, før de kan gå på pension. Pensionsalderen stiger med et enkelt år til 66 år.

Der bliver skåret i sociale ydelser. Fremover vil der kun være en samlet social ydelse, som regeringen til gengæld håber bliver så nem at kontrollere, at man vil kunne spare penge ved formindsket snyd.

Samtidig har den delvist liberale regering foreslået, at familier, der modtager sociale ydelser, ikke må tjene mere end familier med fast arbejde. Her vil man tilsammen hente 100 milliarder kroner.

LÆS ARTIKEL

Unge får plads i solen
Men der er også lyspunkter imellem alle nedskæringerne. Blandt andet får kommunerne ekstra penge til deres plejehjem og skolerne bliver også tilgodeset med flere midler.

Skolebørnene får 11 procent mere, og er dermed oppe på 329 milliarder kroner om året. Oven i købet gives der yderligere 21 milliarder kroner til skolerne, for at de kan gøre en ekstra indsats for at tage hånd om de svageste elever.

LÆS ARTIKEL

Finansministeren betegnede investeringerne i skolevæsenet som en god investering.

»Der kommer stadig flere penge til skolerne hvert år, og det er en reel investering i fremtiden. Både for vores børn og vores økonomis fremtid«, sagde finansminister George Osborne.

Terror er stadig vigtigt at bekæmpe
Selvom politi, Justitsministerium og Indenrigsministerium skal gennemføre betragtelige besparelser, har Storbritannien ikke tænkt sig at slække nævneværdigt på terrorbekæmpelsen, skriver The Independent.

LÆS ARTIKEL

Justitsministeriet, der blandt andet er ansvarlig for fængsler og domstole, skal spare op mod en fjerdedel af budgettet, mens terrorbekæmpelsen blive prioriteret højt og skal ikke holde for samme grad af besparelser, skriver The Independent.

10.000 fængselsvagter forventes at miste jobbet ved nedskæringerne.

Det er Osborne eller bankerot

Baggrunden for de krasse nedskæringer er, at Storbritannien i øjeblikket betaler godt en milliard kroner af om dagen i renter på lån.

Ovenikøbet havde landet sidste år Europas største underskud på ikke mindre end 921 milliarder kroner efter det, som finansminister George Osborne kalder 'et tiår med gæld'.

LÆS ARTIKEL

Tal fra Eurostat viser, at Storbritanniens gæld er næsten fordoblet, målt på bruttonationalproduktet, indenfor en 10-årig periode.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce