Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
AP (arkiv)/AP
Foto: AP (arkiv)/AP

Liu Xiaobo afsoner en fængselsstraf på 11 år i Kina for sine systemkritiske aktiviteter. Han har fået prisen for sin »lange og ikke-voldelige kamp for fundamentale menneskerettigheder i Kina«.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danmark trodser Kinas trusler ved Nobel-ceremoni

Den danske ambassadør i Oslo vil deltage, når fredsprisen uddeles til en kinesisk systemkritiker, selv om Danmark tidligere har følt Kinas vrede.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kina forsøger at skræmme europæiske lande fra at støtte den fængslede systemkritiker Liu Xiaobo, som den norske Nobelpriskomite har tildelt årets fredspris.

Seneste advarsel kom i formiddag fra en højtstående embedsmand i det kinesiske udenrigsministerium.

»En fornærmelse« Han kaldte det »en fornærmelse af Kinas retssystem«, hvis EU-lande støtter systemkritikeren.

Ordene kom fra Cui Tiankai, der er Kinas førende forhandler ved det G-20-topmøde, som skal holdes i Sydkorea i næste uge.

LÆS ARTIKEL

Hans advarsel følger i kølvandet på breve, som Kinas ambassade i Oslo har sendt ud til EU-ambassader i den norske hovedstad. Brevene opfordrer EU-landene til at holde sig væk fra ceremonien 10. december, når fredsprisen skal overrækkes.

»Jeg deltager«
Danmark trodser de kinesiske advarsler og sender ambassadør Hugo Østergaard-Andersen til ceremonien, bekræfter han.

»Det samlede ambassadørkorps traditionen tro er indbudt til ceremonien. Og jeg deltager 10. december«, siger han.

Han vil ikke kommentere, om brevet også er sendt til den danske ambassade.

»Jeg kan kun sige, at vi er bekendt med det kinesiske synspunkt«, lyder det fra Hugo Østergaard-Andersen

Lars Løkke og Dalai Lama
Dermed er det anden gang på to år, at Danmark trodser alvorlige henstillinger fra regeringen i Beijing.

Første gang var i slutningen af maj 2009, da statsminister Lars Løkke Rasmussen mødtes med den tibetanske eksilleder Dalai Lama på Marienborg.

Kineserne beskylder Dalai Lama for at ville splitte Tibet fra Kina.

Mødet på Marienborg udløste en næsten et år lang kinesisk boykot af danske politikerbesøg og højtstående danske erhvervskontakter. Forholdet tøede først op i april i år, da Lars Løkke Rasmussen tog til Beijing og mødtes med Kinas ministerpræsident Wen Jiabao.

Espersen uenig

Og hvis kineserne følger samme mønster på grund af den danske støtte til Liu Xiaobo, kan det måske ramme et planlagt højtstående kinesisk besøg inden nytår.

Da udenrigsminister Lene Espersen i sidste weekend besøgte Shanghai og mødtes med den kinesiske udenrigsminister Yang Jiechi, diskuterede de også fredsprisen til Liu Xiaobo.

LÆS ARTIKEL

Den danske udenrigsminister refererer samtalen således til Ritzau:

»Her måtte jeg konstatere, at vi ikke er enige. Jeg gav udtryk for, at det er noget, vi har et klart syn på, og han gav udtryk for, at det ikke er Kinas holdning«.

Hun tror ikke, at diskussionen har rykket det kinesiske syn på menneskerettigheder.

Tavshed fra FN-chef
Det håb har FN’s generalsekretær Ban Ki-Moon åbenbart også opgivet. Da han mødte Kinas præsident, Hu Jintao, i Beijing i mandags, blev hverken den fængslede systemkritiker eller andre menneskeretsspørgsmål omtalt af FN’s øverste chef.

Ifølge FN’s talsmand skyldtes det tidmangel, fordi der »var så mange andre sager«.

Menneskeretsorganisationen Human Rights Watch har kritiseret Ban Ki-Moon for hans tavshed og antydet, at det hænger sammen med, at han skal bruges Kinas støtte til at blive genvalgt som FN-generalsekretær, når hans første periode udløber næste år.

Britisk protest
Til gengæld lovede den britiske premierminister David Cameron i går, at han vil bringe Liu Xiaobo på bane, når han i næste uge møder Kinas præsident Hu Jintao i Beijing.

Desuden har 15 tidligere modtagere af fredsprisen opfordret regeringslederne til at rejse sagen overfor Hu Jintao, når G-20-landene mødes i Sydkorea i næste uge.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden