KLIMA. James Lovelock, der er klimaforsker, mener ikke, at klimaforandringerne bliver taget alvorligt nok.
Foto: Photo EFN – Environmentalists for Nuclear Energy

KLIMA. James Lovelock, der er klimaforsker, mener ikke, at klimaforandringerne bliver taget alvorligt nok.

Internationalt

Forsker: Mennesket er for dumt til at redde klimaet

Der skal en massiv naturkatastrofe til, før vi vil tage klimaforandringer alvorligt, siger James Lovelock.

Internationalt

Menneskearten er simpelthen for fatsvag til at forhindre klimaforandringernes konsekvenser de næste par årtier.

Det er konklusionen på et interview med James Lovelock, der er en af de førende klimaforskere i verden og opfinderen af Gaia-teorien, der i korte træk går ud på, at mikrobielt liv holder jorden oppe og skaber en vis balance, i tilfældet af at enten naturen eller menneskeheden rykker ved den.

LÆS OGSÅ

»Jeg tror ikke, at menneskeheden har udviklet sig intellektuelt nok til at tage sig af klimaforandringerne«, siger forskeren til det engelske dagblad The Guardian.

Demokratiet bærer skylden
Kommentaren kommer i kølvandet på klimakonferencen i København, som James Lovelock betegner som en fiasko, og de lækkede e-mails fra UEA (University of East Anglia) før konferencen.

Den massive stigning i udledning af CO2, der er taget til år efter år siden den industrielle revolution, kan ifølge Lovelock ikke stoppes på grund af det moderne folkestyre.

Han mener, at demokratiet i sig selv er en forhindring, når beslutningstagerne skal handle hurtigt og effektivt i forhold til fremtidens klimaforandringer.

»Der skal en humanitær katastrofe til, for at vække folks bevidsthed i forhold til klimaforandringerne. Det kunne være, hvis en gigantisk gletscher in Antarktis kollapsede og hævede vandstanden«

»Demokratiet er en stopklods. Selv de bedste demokratiske samfund er enige i, at når en nation står over for en ødelæggende krig, sættes demokratiet ud af kraft i et stykke tid«, forklarer James Lovelock.

»Klimaforandringerne har samme konsekvenser som en ødelæggende krig. Det kan blive nødvendigt at henstille demokratiet i et stykke tid for at handle præventivt«, fortsætter han.

Vi har brug for en naturkatastrofe

James Lovelock, 90 år, har, udover at være gæsteprofessor på flere universiteter, også været tilknyttet The Marine Biological Association i Plymouth, hvor han fra 1986 til 1990 var formand.

James Lovelock påpeger, at menneskeheden først vil tage klimaforandringerne for gode varer, når en omfattende humanitær katastrofe rammer hele Jorden.

LÆS OGSÅ Verden går i sort for klimaet

»Der skal en humanitær katastrofe til for at vække folks bevidsthed i forhold til klimaforandringerne. Det kunne eksempelvis være, at en gigantisk gletscher in Antarktis kollapsede og hævede vandstanden«, forklarer James Lovelock.

James Lovelock har skrevet mere end 200 videnskabelige artikler og søgt om patent på over 40 forskellige produkter – hovedsageligt detektorer til brug inden for kemisk analyse.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce