Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Masseprotest. Buddistmunke demonstrerer i september 2007 mod militærstyret i Myanmar. Mange af munkene sidder i dag fængslet med årelange straffe.

Masseprotest. Buddistmunke demonstrerer i september 2007 mod militærstyret i Myanmar. Mange af munkene sidder i dag fængslet med årelange straffe.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fik 93 års fængsel for at trodse Myanmars militærjunta

Amnesty International opfordrer militærjuntaen i Myanmar til at begynde at løslade de over 2.000 politiske fanger.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

U Khun Tun Oo er øverste politiske repræsentant for Shan - den største af Myanmars etniske minoriteter. Han er også leder af Shan-partiet, SNLD.

Hans indædte kamp for demokrati og mod militærstyret i Myanmar bibragte ham i 2005 en dom på 93 års fængsel. Han blev dømt på en række anklagepunkter, herunder forræderi og for ærekrænkelse.

2.200 politiske fanger Men U Khun Oo er blot én af de 2.200 politiske fanger, der efter løsladelsen af den mest prominente af dem alle - Aung San Suu Kyi - stadig sidder bag lås og slå i Myanmars fængsler.

Alle de internationale topledere, der jubler over løsladelsen af Suu Kyi, har samtidig opforderet militærstyret til også at løslade de mange andre politiske fanger.

For Amnesty International er denne opgave selve organisationens eksistensberettigelse. Så Amnesty benytter også lejligheden til at sende et utvetydigt budskab til generalerne i Myanmar.

»Det er på høje tid, at Myanmars regering stopper landets uretfærdige politiske fængslinger«, anfører Amnesty International i en pressemeddelelse.

Ønsker internationalt samarbejde
Amnesty påpeger, at det internationale samfund - herunder også Kina, Indien, ASEAN (de sydøstasiatiske landes samarbejdsorganisation, red.) og FN - må stå sammen for at forhindre Myanmar i at misbruge sit retssystem til at straffe fredelige modstandere.

Ifølge Amnesty er flere hundrede politiske fanger i de seneste tre år blevet flyttet til meget afsideliggende fængsler hvor de har yderst begrænset adgang til kontakt med slægtninge, advokater og til at få lægehjælp.

»Der er udbredte rapporter om tortur og anden form for dårlig behandling«, skriver Amnesty. Organisationen oplyser, at Internationalt Røde Kors har været nægtet adgang til Myanmars fængsler siden december 2005.

Sidder i fængsler og arbejdslejre
BBC skriver, at Myanmars over 2.200 politiske fanger sidder indespærret i landets 43 fængsler og i et ukendt antal arbejdslejre. Mange afsoner domme på adskillige årtiers fængsel efter retssager med ingen eller yderst begrænset adgang til til advokatbistand.

Fangerne udgøres af en broget skare af organiserede politiske modstandere af militærstyret, munke, der har demonstreret mod styret, og journalister.

Mange af fangerne kommer fra studenterbevægelsen Generation 88 og Aung San Suu Kiy's parti Den Nationale Liga for Demokrati.

LÆS MEREOm Generation 88 ( eksternt link)

Blandt dem er Nilar Thein og Kyaw Min Yi, kendt som Ko Jimmy. De fik henholdsvis otte og 16 års fængsel for deres aktivistarbejde. Efter deres løsladelse i 2007 blev de gift og fik en datter.

Men lykken varede kort. I august 2007 blev Ko Jimmy arresteret for at have deltaget i gadedemonstratieoner udløst af en stigning i benzinpriserne, beordret af regeringen. Nilar Thein gik under jorden, men blev senere fanget.

Regimets brug af massearrestationer, mord, tortur og fængsling har ikke kunnet slukke vores ønske om den frihed, som blev stjålet fra os for så mange år siden

65 års fængsel
Den 11. november samme år blev ægteparret hver idømt 65 års fængsel. Anklagerne var fire tilfælde af ulovlig brug af elektroniske medier (som gav 15 år hver) plus fem år for at have have dannet en ulovlig organisation.

Ifølge en rapport fra the Assistance Association for Political Prisoners (Burma) i denne måned sidder mindst 413 medlemmer af Den Nationale Liga for Demokrati bag tremmer.

DOKUMENTATIONLæs rapporten fra AAPPB ( eksternt link)

Partiets grundlægger Win Tin blev løsladt i 2008 efter at have afsonet 19 års fængsel for at have agaiteret mod juntaen og for at have omdelt politisk materiale.

Avisartikel blev dyr for munk
Også mange af landets buddistiske munke sidder indespærret - mange af dem efter at have deltaget i protesterne mod regeringen i 2007.

En af munkelederne, U Gambira, beskyldte i en leder i Washington Post i november 2007 militærjuntaen for at bringe et land, der var ved at kvæles under tyranniet, på randen af kollaps.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Regimets brug af massearrestationer, mord, tortur og fængsling har ikke kunnet slukke vores ønske om den frihed, som blev stjålet fra os for så mange år siden«, skrev han.

Samme dag som artiklen blev trykt blev den 31-årige U Gambira arresteret. Mindre end tre uger senere var han i gang med at afsone sin straf - 68 års fængsel, herunder 12 med hårdt arbejde.

Satiriker fik 35 år
Zarganar, en af Myanmars mest kendte satirikere og skuespillere, kritiserede i 2008 myndighedernes håndtering af den enorme oversvømmelseskatastrofe over for udenlandske medier.

Zarganar fik 59 års fængsel for krænkelser af den offentlige orden. En straf, der siden blev reduceret til 35 år.

Journalist straffet efter interview

Journalisten Hla Hla Win, der også havde politisk kontakt til Aung San Suu Kyi's parti NLD, blev i september 2009 tilbageholdt efter at have lavet interviews med buddistmunke i et kloster.

I første omgang blev hun idømt syv års fængsel for at have benyttet en motorcykel, der ikke var indregistreret.

Senere fik hun ifølge BBC 20 år oveni for at have lagt data ud på internettet, som 'skadede militærregimets sikkerhed'.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden