Kampe. Sydkoreas militær besvarer det nordkoreanske angreb med raketdrevne granater.
Foto: SUH MYUNG-GON/AP

Kampe. Sydkoreas militær besvarer det nordkoreanske angreb med raketdrevne granater.

Internationalt

Korea-ekspert: Det er en ufattelig farlig situation

Jeg havde svært ved at tro det, siger Korea-ekspert om Nordkoreas angreb. FN må træde til, siger han.

Internationalt

Cirka 200 nordkoreanske granater er her til morgen regnet ned over den sydkoreanske ø Yeonpyeong.

Perspektiverne er alvorlige, siger Danmarks førende ekspert i forholdene på den koreanske halvø.

»Det er ufattelig farligt, at det sker i Nordøstasien. Kina er nærmeste nabo, og Japan ligger tæt på. Det sker ikke i bjerge eller en ørken. Det er verdens økonomiske dynamo, som ligger rundt om Nordkorea, og USA har en stor troppestyrke i syd«, siger Geir Helgesen, leder af Nordisk Institut for Asienstudier på Københavns Universitet.

»Kina har holdt hånden over Nordkorea i visse sammehænge, men ikke ubetinget, og jeg er meget spændt på, hvordan de vil reagere«.

LÆS MERE

Derfor skal FN gribe ind, mener Geir Helgesen.

»Der er aldrig blevet skrevet en fredsaftale efter våbenhvilen i 1953, så FN er i området. Selvfølgelig skal de agere nu. Hvis ikke FN straks intervenerer, så har de ingen gang på jorden«.

Svært at tro
Da journalisterne begyndte at kime Geir Helgesen ned med meldinger om et nordkoreansk angreb, havde han svært ved at tro på det beretningerne.

»Min første reaktion var, at det vil jeg se verificeret. Det lyder helt urimeligt usandsynligt. Nu ser det nærmest verificeret ud. Jeg havde faktisk svært ved at tro, det kunne være rigtigt«, fortæller Geir Helgesen.

FOTO

»Hvis det er Nordkoreas svar på USA's og Sydkoreas militærøvelse, er det en reaktion, der er stupid og urimelig ud over alle grænser. Uanset om Nordkorea opfatter militærøvelser som provokationer, har hverken USA eller Sydkorea affyret skud på nordkoreansk territorium«, siger Geir Helgesen til politiken.dk.

Tidligere i år holdt USA og Sydkorea en kæmpestor øvelse, efter at et sydkoreansk skib var blevet sænket - muligvis af Nordkorea. Endnu en øvelse skulle være holdt i oktober, men det er blevet udskudt.

LÆS MERE

46 personer omkom ved forliset.

Mulig splittelse mellem duer og høge

Derudover tør han ikke gisne om begrundelsen for angrebet.

»Det kan være en større splittelse mellem folk i udenrigsministeriet og militære kræfter, som ikke mener, at man skal gå forhandlingens vej. Det er én forklaring, men der kan være mange andre«, vurderer Geir Helgesen.

FAKTA

Han fortæller, at han for nyligt var i den nordkoreanske hovedstad, Pyongyang, hvor folk i landets udenrigsministerium bedyrede, at de godt vidste, at de havde brug for omverdens hjælp.

Spørgsmålet er, om udenrigsministeriets folk fyldte ham med »total løgn og propaganda« - som eksperten formulerer det - eller om de blev kørt over af militærets folk.

»Jeg kan forestille mig, at det er form for desperation. Nordkorea har ikke mange muligheder for at agere. Jeg kan bare ikke se, at de kan blive ved med at stole på Kinas positive opbakning, når de laver stunt som det her«.

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce