Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Verdenshistorien kan være ændret søndag kl. 23

Ifølge en artikel, som Spiegel kom til at publicere, udgives ny læk søndag aften.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Søndag aften offentliggør whistleblower-hjemmesiden WikiLeaks sandsynligvis sin største læk til dato.

Ifølge en artikel, som en kort overgang stod at læse hos det tyske nyhedsmagasin Der Spiegel, udkommer WikiLeaks klokken cirka 22 GMT, eller godt 23 dansk tid med en læk, som ifølge organisationens Twitter-beskeder »vil redefinere verdenshistorien«.

LÆS OGSÅ

Artiklen blev lynhurtigt fjernet igen, men de der læste den, deriblandt International Business News, nåede at notere sig, at der først og fremmest er tale om hemmelige, og ikke tophemmelige dokumenter.

Spiegel fik læk i forvejen
Når Der Spiegels oplysning er interessant, skyldes det, at avisen, ligesom blandt andre britiske The Guardian, amerikanske The New York Times og franske Le Monde, har fået adgang til de mange dokumenter på forhånd.

Som del af aftalen med WikiLeaks har de lovet at vente med at udgive artikler om lækken indtil et bestemt tidspunkt, angiveligt 22 GMT i morgen.

Og ifølge det tyske nyhedsmagasin bliver der som forventet tale om følsomme diplomatiske telegrammer sendt hjem af amerikanske ambassader og repræsentationer verden over.

»Der Spiegel har besluttet ikke at gøre alle dokumenterne tilgængelige, men kun at citere fra individuelle telegrammer, hvor navnene på informanterne er slettet«, skrev magasinet angiveligt i den nu slettede artikel.

Pinlige afsløringer på vej
Den arabiske avis al-Hayat er ifølge den israelske avis The Jerusalem Post endnu et af de medier, som har fået eksklusiv adgang til dele af den kommende WikiLeaks-læk.

Og af dokumenterne fremgår det angiveligt, at Tyrkiet gav al-Qaeda inddirekte hjælp under Irak-krigen.

Det er den slags oplysninger om de fleste lande i verden, som forventes at komme frem i morgen:

Rapporter sendt hjem fra ambassader og repræsentationer med blandt andet referater af fortrolige samtaler med regeringer, under-hånden løfter og positioneringer på vigtige men kontroversielle områder.

Det kan også være karakteristiker af udenlandske toppolitikeres evner og vaner, hemmeligtholdte amerikanske aktiviteter i andre lande, eller analyser og vurderinger af landes interne forhold.

USA varsler allierede

Det har fået USA til at kontakte allierede og venner verden over, for at forsøge at minimere skaderne på USA's anseelse som diplomatisk aktør.

Også Udenrigsministeriet herhjemme er blevet kontaktet af den amerikanske ambassade, oplyste det torsdag til politiken.dk.

LÆS OGSÅ

Det meste af lækken handler dog angiveligt om Mellemøsten og Asien. Mindre end fem procent af dokumenterne har at gøre med Europa, ifølge Der Spiegels slettede nyhed.

Dokumenterne stammer angiveligt fra det amerikanske diplomatiske netværk SIPRNet, som omkring 2,5 millioner ansatte hos de amerikanske myndigheder har adgang til.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden