Dom. Der var tæt pakket i retssalen. Soldaterne ses i sorte t-shirts med ryggen til fotografen.
Foto: TSAFRIR ABAYOV/AP

Dom. Der var tæt pakket i retssalen. Soldaterne ses i sorte t-shirts med ryggen til fotografen.

Internationalt

9-årig brugt som menneskeskjold - soldater slipper for fængsel

To israelske soldater undgår fængsel trods dom for at have brudt militærets regler under krigen mod Hamas.

Internationalt

»Åbn tasken«, sagde en israelsk soldat til en ni-årig palæstinensisk dreng under en krig i Gaza sidste år.

Samtidig rettede han sit gevær mod drengen, som blev så bange, at han tissede i bukserne.

Drengen gjorde, som soldaterne beordrede, men heldigvis var der ikke - som soldaterne frygtede - en bombe i tasken.

Derimod faldt penge og papirer ud på gulvet. Soldaten grinede bare ad den rædselsslagne dreng.

Dom, degradering og suspendering Episoden fandt sted under krigen mellem Israel og Hamas i december-januar forrige vinter.

LÆS MERE

I sidste måned blev to soldater kendt skyldige i 'overskridelse af magtbeføjelser' og 'upassende opførsel' ved at have brugt drengen som menneskeligt skjold. Nu har de så fået udmålt deres straf.

De er idømt tre måneders betinget fængselsstraf. De bliver desuden degraderet fra oversergenter til sergent og er suspenderet fra hæren i to år.

Afgørelsen faldt ved en militærdomstol.

Det er en skandale, som bare opmuntrer andre til at fortsætte denne opførsel, der sender et negativt budskab til både ofrene og soldaterne.

Dreng troede han blev skudt
Ifølge drengens eget vidneudsagn bad soldaterne ham faktisk også om at åbne endnu en taske, men han var så bange, at han ikke kunne gøre det, skriver den britiske avis The Guardian.

En af soldaterne affyrede et skud. Drengen troede, at kuglen var rettet mod ham. I stedet skød soldaten mod tasken. En soldat slog herefter drengen i ansigtet og trak ham i håret, inden han fik lov at løbe over i sin mors arme, har han fortalt.

I dag lider drengen af krigstraumer. Det betyder, at han ikke kan holde ud af opholde sig i sit hjem, medmindre dørene er låst.

1400 dræbt
Såvel Israel som Hamas er blevet kritiseret for at have benyttet civile som menneskelige skjolde under krigen, der kostede 1.400 palæstinensere og 13 israelere livet.

En FN-rapport konkluderede, at begge parter i krigen begik krigsforbrydelser.

LÆS MERE

Sagen om de to oversergenter er dog en af de mest højtprofilerede sager, skriver avisen The Jerusalem Post. Den blev startet allerede før, FN's undersøgelser af krigens rædsler var færdig.

Radio: En mild dom
Drengens mor, Alaf Rabah, raser over, at soldaterne slipper med en relativt kort betinget dom.

»Det er en skandale, som bare opmuntrer andre til at fortsætte denne opførsel, der sender et negativt budskab til både ofrene og soldaterne«, siger hun ifølge The Guardian.

Militærets egen radio betegner dommen som 'mild'. Anklageren havde da også krævede længere, ubetingede domme, og strafferammen gik op til tre års fængsel.

Svært at være soldat

Dommerne begrunder deres afgørelse med, at de »ikke kan ignorere de svære betingelser, som soldater udsendt af staten Israel arbejder under«.

Forsvarer Ilan Katz er godt tilfreds med dommen, og israelske soldater har raset over, at deres to kolleger overhovedet har været for en dommer.

Flere gange har soldater demonstreret foran retsbygningen, da de mener, at oversergenterne er syndebukke for international kritik.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce