En af de fire bjerggorillaer, der blev fundet for knap en måned siden, bliver her løftet op på en lastbil.
Foto: AP/ Altor International Gorilla Conservation/AP

En af de fire bjerggorillaer, der blev fundet for knap en måned siden, bliver her løftet op på en lastbil.

Internationalt

Gorilla-tragedie i naturpark griber om sig

Resterne af femte offer i en række mystiske drab på bjerggorillaer i Congo er dukket op. Ingen ved, hvem der har gjort det, og parken har mange fjender.

Internationalt

Fundet af en hun-gorillas jordiske rester bekræfter de bange anelser.

En naturpark i Den Demokratiske Republik Congo har ledt efter hunnen og hendes firemåneder gamle unge i en lille måned, efter at fire andre gorillaer i parken blev fundet dræbt.

Nu er det helt sikkert, at hun-gorillaen er dræbt, ligesom de andre fire gorillaer fra samme gruppe - uden noget synligt motiv.

Selv om det kun er moderen, der er fundet spor af, er det så godt som sikkert, at også ungen er død, oplyser en talsmand for Virunga National Park til nyhedsbureauet Reuters.

Sidste generation i gruppen Den dræbte moder tilhørte en gruppe af gorillaer, der var særligt vigtig for parken, fordi de var vant til at være tæt på besøgende.

Men med bekræftelsen af hun gorillaens endeligt står gruppens resterende seks han-gorillaer uden hunner at parre sig med, lyder den nedslående konklusion.

»Det er uomgængeligt, at ikke blot er seks gorillaer nu døde - der er også en gruppe på 12 gorillaer, der ikke kan leve videre i en ny generation«, siger Gerard Collin, en konsulent UNESCO, der er tilknyttet parken.

I alt er ni bjerggorillaer nu blevet dræbt i området. To voksne hanner, også kaldet silverbacks på grund af deres grå farve, blev dræbt og spist af en flok oprørere.

En tredje gorilla, en hun, blev skudt i baghovedet, nærmest som en henrettelse. Ansatte i naturparken fandt hende død med en unge klynget til sin krop, hvilket antyder at hun ikke blev dræbt med henblik på at videresælge ungen, hvilket ellers kan være en lukrativ handel.

Brikker i et magtspil
En teori om de mange drab lyder, at gorillaerne er blevet brikker i et magtspil mellem på den ene side lokale politikere, der kæmper for at redde Virunga, og på den anden side folk med interesse i illegal handel med trækul fra parkens træer.

Men parken har også andre fjender - få år tilbage forsøgte bønder at trænge ind og erobre dele af parkens areal til deres køer. En anden trussel er oprørsgruppen Mai Mai, der i maj i år truede med at dræbe alle bjerggorillaer i parken. Militsen har tidligere stået for en sand massakre på parkens flodheste, oplyser Unesco.

En del af verdens kulturarv

Samtidig bliver det stadig sværere for nationalparken at forsvare sin egen ret til at eksistere. Undet den nu afdøde diktator Mobutu Sese Seko, der styrede Congo (som han navngav Zaire) med hård hånd i 32 år frem til sin død i 1997, var Afrikas ældste nationalpark et populært turistmål.

Men efter diktatorens død blev landet kastet ud i det, der også kaldes Afrikas Verdenskrig, hvor omkring fire millioner mennesker mistede livet. Krigen varede fra 1998 og til 2003, hvor en fredsaftale blev underskrevet, men freden er stadig ikke kommet til Congo.

I øjeblikket er 600.000 mennesker på flugt fra det nordlige Kivu, hvor naturparken Virunga også ligger. Den anerkendte tænktetank International Crisis Group vurderede i 2005, at krigshandlingerne i landet hver dag kostede 1.000 mennesker livet.

Virunga vurderes af UNESCO som en del af verdens kulturarv , og har siden 1994 været på organisationens liste over steder, som er truede. Der findes kun omkring 700 bjerggorillaer tilbage i verden, og omkring halvdelen af dem lever i Den Demokratiske Republik Congo.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

Forsiden

Annonce