0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

WikiLeaks og dens leder udsat for total informationskrig

Samarbejdspartnerne trækker sig og WikiLeaks er henvist til guerilla-taktikker.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Det bliver sværere og sværere for WikiLeaks at offentliggøre USA's diplomatiske hemmeligheder på internettet.

Siden den nyeste såkaldte 'cablegate'-lækage begyndte er whistleblower-mediet blevet udsat for et mere eller mindre totalt angreb fra deres almindelige samarbejdspartnere, sandsynligvis på opfordring fra USA og andre magter, mener IT-sikkerhedsekspert.

Dertil kommer angreb fra ukendte hackere, som systematisk har forsøgt at lægge lækagehjemmesider ned.

»De som ønsker adgang til de her informationer, kan stadig få den - men det er ikke nemt«, siger Shehzad Ahmad, der leder den danske afdeling af det internationale IT-sikkerhedssamarbejde DK Cert.

Hjemmesider og Paypal-konto lukket Virksomheden bag betalingskortet Visa offentliggjorde i går, at den standser formidlingen af pengeoverførsler til WikiLeaks, ligesom betalingskortvirksomheden Mastercard gjorde det i mandag.

Også whistleblower-mediets hjemmesider og Paypal-konto er blevet suspenderet, ligesom der er mistanke om at Twitter lægger WikiLeaks opdateringer hindringer i vejen.

»Spørgsmålet i det her tilfælde er hvem der vinder - de som ønsker at begrænse adgangen, eller de som ønsker at brede det ud«

Samtidig er stifteren af WikiLeaks, Julian Assange, blevet anholdt og varetægtsfængslet i Storbritannien på anmodning fra Sverige efter kontroversielle voldtægtsanklager.

Hvordan voldtægtsanklagerne mod Julian Assange udløste en informationskrig ( eksternt link, engelsk)

Der har også været systematiske DDOS-angreb på WikiLeaks forskellige hjemmesider, som betyder at siderne i perioder har været for overbelastede til at modtage reelle besøgende.

Midler til Assanges juridiske forsvar er blevet indefrosset, trods at de stod på en konto i en schweizisk bank.

Derudover blev en hal i Melbourne, hvor en fysisk postbox til donationer til WikiLeaks befandt sig, i går pludselig lukket 'indtil videre', ifølge Sydney Morning Herald.

Må bruge cyberguerillametoder
Det næsten totale angreb på alle fronter har tvunget WikiLeaks til at anvende rene cyberguerillametoder for at fortsætte med at offentliggøre dokumenter i Cablegate.

Det sker blandt andet ved at brugere med serverplads opfordres til at 'lægge hus' til såkaldte spejle - distribuerede kopier - af WikiLeaks Cablegate-hjemmeside.

LINKFind henvisninger til alle 'mirrors' her ( eksternt link)

Samtidig bliver der flere gange om dagen udsendt pakker med alle de hidtil udgivne Cableleak-telegrammer, som kan hentes via fildelingsteknikken torrents.

LINKFind henvisninger til de seneste 'pakker' her (eksternt link)

Mere aktivistiske informationskrigere i hackerkollektivet Anonymous bruger særdeles håndgribelige metoder, og er begyndt at angribe de virksomheder, som er med til at blokere WikiLeaks (se til højre, red.).

Nøglevirksomheder lader sig presse
Men den almindelige internetbruger er nu næsten effektivt afskåret fra at kunne tilgå og få et overblik over informationen fra Cablegate-lækken på WikiLeaks, siger lederen af det danske IT-sikkerhedscenter DK Cert, Shehzad Ahmad.