Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Medicinalgigant. Pfizer er verdens største medicinalkoncern.
Foto: MARK LENNIHAN/AP

Medicinalgigant. Pfizer er verdens største medicinalkoncern.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Medicinalgigant bagvaskede justitsminister efter nigerianske børneforsøg

Detektiver skulle grave snavs frem for at stoppe retssag mod Pfizer, viser WikiLeaks-dokument.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Medicinalgiganten Pfizer, som blandt andet producerer potenspillen Viagra, brugte beskidte tricks for at stoppe en millionretssag i Nigeria efter kontroversielle medicinforsøg på børn.

Det viser et dokument fra den amerikanske ambassade i Nigerias hovedstad Abuja til Washington, som er blevet offentliggjort i forbindelse med den verserende WikiLeaks lækage i diplomatiske indberetninger.

Sagen drejer sig om kliniske medicinforsøg på 200 børn under en meningitis-epidemi i Kano i det nordlige Nigeria i 1996.

DOKUMENTATION Se Pfizer-dokumentet her ( engelsk)

Efterfølgende lagde Nigeria sag an mod medicinalgiganten, fordi Pfizer ikke havde fået tilladelse til eksperimentialbehandling fra forældrene med medicinen, som i dag kun bruges i nødstilfælde i USA og er helt ulovlig i Europa.

Det var for at lægge pres på den nigerianske justitsminister Michael Aondoakaa og få ham til at droppe retssagen, at Pfizer greb til hårdhændede metoder.

Vores folk var chokerede over at Pfizer fortsatte såkaldt videnskabeligt arbejde lige midt i helvede

»Ifølge Liggeri (Pfizers landemanager for Nigeria, red.) har Pfizer hyret detektiver for at afsløre korruptionsforbindelser til justitsminister Michael Aondoakaa og eksponere ham og lægge pres på ham for at få ham til at droppe sagerne. Han siger, at Pfizers efterforskere videregiver informationen til lokale medier«, rapporterede den amerikanske ambassade.

Blev ikke informeret om forsøg
Børneforsøgene i Kano skete i 1996 under en af de værste meningitis - hjernehindebetændelse - epidemier i nyere tid i Afrika.

Over tre måneder registrerede myndighederne 109.000 tilfælde af meningitis og 11.717 dødsfald i Nigerias nordlige stater.

Det var, imens lægerne kæmpede for at få epidemien under kontrol, at Pfizer sendte et chartret DC9-fly med læger og topmoderne medicinsk udstyr til Kano.

Her overtog de dele af det lokale hospital, og administrerede medicin til 200 børn. Halvdelen fik markedets bedste medicin på det tidspunkt, Ceftriaxone, og den anden halvdel Pfizers nye uafprøvede produkt, Trovan.

Selv om Pfizer ikke har set dokumenterne fra den amerikanske ambassade i Nigeria, er de udtalelser, som angiveligt er at finde i disse, fuldstændigt usande

Patienterne og deres pårørende blev ikke informeret om, at der både var almindelig behandling på hospitalet, gennemført af Læger uden Grænser, samt et medicinforsøg som Pfizer stod for.

I stedet blev børn bare vilkårligt sendt til forsøget, imens deres forældre troede de fik almindelig behandling.

»Enhver, som ser sit barn med feber, skynder sig til hospitalet for smitsomme sygdomme. Der var kø, og der blev de udvalgt. Det var sådan noget 'du der, følg med mig'«, siger Mustapha Maisikeli, som mistede to døtre under epidemien.

»Vi blev samlet i en lejr i to grupper: MSF (Læger uden grænser, red.) og Pfizer. Når man ser en europæer, føler man sig tryg. Nu skete der så det, at mine børn gik til Pfizer«, siger han til den britiske avis The Guardian.

Frygt for leverskader
I det kliniske eksperiment døde seks børn som blev behandlet med ceftriaxone og fem børn - deriblandt Mustapha Maisikelis døtre - som blev behandlet med trovan.

For Pfizer var det et godt resultat.

LÆS ARTIKEL

Politikens chefredaktør forsvarer offentliggørelsen af indhold fra WikiLeaks. Kilde: Politiken.tv

Efterfølgende blev der dog både stillet spørgsmålstegn ved, om medicinalgiganten havde indhentet tilsagn fra forældrene, samt ved selve dokumentationen af forsøgets resultater.

Selve Trovan fik et kort liv i Europa, hvor det kun blev tilladt til voksne, og efterfølgende blev trukket tilbage af frygt for at det kunne give leverskader.

I USA bliver det i dag kun brugt i nødstilfælde til behandling af voksne.

Videnskab i helvede
Blandt andet Læger uden grænser angreb senere forsøget, fordi det blev gennemført midt i en epidemi for at afprøve medicin, som aldrig var tiltænkt Afrika.

»Det var ikke tidspunktet for medicinske forsøg. De panikkede på hospitalet, hvor de var oversvømmet af dødsyge patienter. Vores folk var chokerede over, at Pfizer fortsatte såkaldt videnskabeligt arbejde lige midt i helvede«, siger tidligere præsident for Læger uden grænser i Frankrig, Jean Hervé Bradol.

Blandt andet undrede lægerne sig over, at Pfizer afprøvede tabletter, når den konkrete meningitistype udløste voldsomme opkastninger - Læger uden grænsers standardbehandling er en indsprøjtning.

De panikkede på hospitalet, hvor de var oversvømmet af dødsyge patienter

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Læger uden grænser anklagede Pfizer
I situationen havde Læger uden grænser dog »for travlt til at gå i krig med Pfizer og deres venner«, siger Jean Hervé Bradol.

Først i 2001 blev medicinforsøget til overskrifter, da Læger uden grænser fortalte om sagen til Washington Post.

Det udløste flere retssager, deraf tre i USA, som blev affejet - en kører stadig.

Tre andre sager blev ført af staten Kano mod Pfizer, og kørte helt frem til sidste år, da Pfizers folk gik til møde på den amerikanske ambassade.

Bagvaskelse lykkedes
Det var her, landerepræsentanten Liggeri fortalte om medicinalgigantens ønske om at afslutte det lange efterspil.

Under et første møde udtrykte Pfizer ønske om at ende sagerne med et forlig på 75 millioner dollars til ofrene og den nigerianske regering.

TIP OS

Men på et efterfølgende møde uden hjælpere til stede fortalte Liggeri om planerne om at bagvaske den nigerianske statsanklager for at få ham til at stoppe retssagerne.

Bagvaskningen lykkedes, viser dokumentet.

»En serie skadende historier som gjorde rede for Aondoakaas angivelige forbindelser til korruption blev udgivet i februar og marts«, rapporterer den amerikanske ambassade til Washington.

»Liggeri påstår, at Pfizer har langt mere skadelig information om Aondoakaa, og Aondoakaas rådgivere presser ham til at droppe retssagerne af frygt for yderligere negative artikler«, fremgår det af indberetningen.

Pfizer afviser

Intet tyder på at presset på justitsministeren fik ham til at bøje sig.

Men sagerne blev droppet i sommer, da efterspillet i stedet endte med et forlig til 75 millioner dollars, som bliver delt mellem ofrenes familier og den nigerianske stat.

Pfizer afviser over for The Guardian, at indholdet af den amerikanske ambassades indberetning overhovedet er rigtig.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Selv om Pfizer ikke har set dokumenterne fra den amerikanske ambassade i Nigeria, er de udtalelser, som angiveligt er at finde i disse, fuldstændigt usande«, skriver Pfizer.

LÆKAGE

Aondoakaa selv, som blev fyret som justitsminister i februar, blandt andet på grund af korruptionsanklagerne, er overrasket over forløbet.

»Jeg er meget overrasket over, at jeg blev et emne - det er meget chokerende for mig. Jeg var ikke klar over at Pfizer undersøger min fortid. Det er meget alvorligt for de som har gjort det. jeg blev et mål for en multinational«, siger Michael Aondoakaa, som nu overvejer at lægge sag an.

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden