SPLITTET. Militante Hamas-tilhængere i Gaza. WikiLeaks-dokumenter tyder på, at det palæstinensiske styre på Vestbredden bad Israel om hjælp til at nedkæmpe Hamas.
Foto: HATEM MOUSSA (Arkiv)/AP

SPLITTET. Militante Hamas-tilhængere i Gaza. WikiLeaks-dokumenter tyder på, at det palæstinensiske styre på Vestbredden bad Israel om hjælp til at nedkæmpe Hamas.

Internationalt

WikiLeaks: Fatah søgte hjælp fra Israel mod Hamas

Den palæstinensiske regering bad israelerne hjælpe med at holde Hamas fra magten i Gaza, afslører WikiLeaks-dokumenter.

Internationalt

I sommeren 2007 fordrev den yderligtgående Hamas-bevægelse rivalerne fra Fatah fra Gaza.

Det fik den palæstinensiske præsident Mahmoud Abbas' Fatah-bevægelse - der i dag har regeringsmagten på Vestbredden - til at bede israelerne om hjælp til at holde Hamas stangen.

Det fremgår af en depeche, som den amerikanske ambassade i Tel Aviv sendte hjem den 13. juni 2007 og som nu offentliggøres via WikiLeaks.

I et memo refererer ambassaden ifølge nyhedsbureauerne en samtale med lederen af Israels sikkerhedstjeneste, Yuval Diskin, der oplyser, at Israel havde oprettet gode arbejdsrelationer til de to grene af de palæstinensiske sikkerhedsstyrker.

Fatah bad Israel hjælpe i kamp mod Hamas Ifølge Diskin bad nogle af Fatahs ledere Israel om at gribe ind i stridighederne mellem Fatah og Hamas i Gaza.

»De nærmer sig en nulsum-situation, og alligevel beder de os om at angribe Hamas. Det er en ny udvikling. Vi har aldrig set den slags før. De er desperate«, sagde Yuval Diskin ifølge det amerikanske, diplomatiske memo.

»De forstår, at Israels sikkerhed er central for deres overlevelse i kampen med Hamas på Vestbredden«, fandt han ifølge dokumentet fra USA-ambassaden.

Hamas: Det har vi hele tiden sagt
En repræsentant for Fatah-styret understreger ifølge nyhedsbureauet AP efter afsløringen, at samarbejdet med israelerne alene drejer sig om sikkerhedsspørgsmål af interesse for begge parter.

Hamas benytter afsløringen til at lange ud efter rivalerne på Vestbredden.

»Det her beviser, hvad Hamas hele tiden har sagt: At der har været en arbejdsdeling mellem dele af Gazas forhenværende styre og de israelske okkupatorer. Den samme situation består lige nu på Vestbredden«, siger Fawzi Barhoum, der er talsmand for Hamas, til AP.

Hamas smed Fatah ud af Gaza
I 2005 blev den palæstinensiske præsident Mahmoud Abbas enig med Israels ministerpræsident Ariel Sharon enige om en våbenhvile, da Israel trak sig tilbage fra dele af de palæstinensiske områder.

Året efter vandt Hamas et valg til palæstinensernes parlament, en sejr, der endte med, at Abbas opløste regeringen og udskrev undtagelsestilstand i juni 2007. Hamas tog magten i Gaza, mens Fatah fastholdt kontrollen over Vestbredden.

Israel tilbød Gaza til Fatah
Den 27. december 2008 reagerede Israel på lang tids beskydning fra Gaza, hvor militante Hamas-palæstinensere affyrede raketter mod landet. Israelerne indledte en kortvarig krig mod Hamas, hvor omkring 1.300 palæstinensere omkom.

Ifølge AP fremgår det af en diplomatisk besked fra USA's ambassade, at Israels forsvarsminister inden krigen angiveligt spurgte Fatah, om den palæstinensiske organisation ville have Gaza overdraget, når israelerne havde nedkæmpet Hamas.

Fatah afslog tilbuddet, fremgår det af det diplomatiske dokument. En talsmand for præsident Abbas på Vestbredden afviser, at der har været forudgående konsultationer af den art op til Gazakrigen.

Gaza-angreb fortsætter

Siden har Gaza-palæstinenserne genoptaget angrebene på Israel.

I dag blev der affyret ni morter-granater ind over grænsen.

Sammenlagt er antallet af raketter eller granater, affyret mod Israel i år, oppe på flere end 200, siger Israels forsvar ifølge nyhedsbureauet AFP.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce