Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Atomaffald truer dansk havmiljø

Tyskland planlægger at samle alt sit atomaffald på grund ved Østersøen syd for Bornholm.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Efter at Tyskland tidligere på måneden opgav at sende østtysk atomaffald til Rusland, bliver den store lagerplads i Lubmin ved Østersøen opgraderet.

Det ligner en provokation over for Danmark

Finansudvalget i den tyske Forbundsdag vil afsætte milliarder af euro til drift af dette lager helt frem til 2080. Det såkaldte mellemlager rummer fortrinsvis lavradioaktivt affald, men så sent som 15. december ankom et godstog med højradioaktivt affald fra Frankrig til depotet i Lubmin.

Depot sydvest for Bornholm Depotet ligger på en grund, hvor det tidligere østtyske atomkraftværk Greifswald-Lubmin lå. Kraftværket, der blev nedlagt i 1990, lå umiddelbart ved Østersøens kyst sydvest for Bornholm, og grunden er forbundet med havet via en kanal. »Det ligner en provokation over for Danmark«, siger Tarjei Haaland fra Greenpeace i København. »Det er ingen god løsning at lægge et stort overfladelager så tæt på Østersøen, der er et sårbart miljø. Vi har nu samme problemstilling som dengang, vi ville af med det østtyske Greifswald-atomkraftværk, der lå præcis samme sted. Den danske regering og danske politikere må på banen«.

Miljøorganisationer i delstaten Mecklenburg-Vorpommeren protesterer mod anlægget, men det gør delstatens regering også. Den socialdemokratiske ministerpræsident, Erwin Sellering, vil ikke have mere atomaffald fra Vesttyskland til Østtyskland, der ikke har flere atomkraftværker i drift. Han er modstander af, at højradioaktivt affald transporteres med godsvogne gennem delstaten og oplagres her på ubegrænset tid.

»Der bliver tale om rigtig meget affald«,

Tyskland har tre såkaldte mellemlagre til affald fra atomkraftværker. Det ene ligger i Ahaus, klods op ad grænsen til Holland. Det andet ligger i Gorleben, der indtil 1990 lå i en vesttysk lomme ind i DDR. Det tredje er som sagt mellemlageret i Lubmin, der ligger lige ud til Østersøen og tæt på grænsen til Polen. Det var på netop dette naturskønne badeområde, at Dong Energy indtil i fjor havde planer om at lægge et stort kulkraftværk. Michael Woitacha fra Lubmins borgerinitiativ siger til Politiken, at den tyske regering forbereder sig på at deponere det meste af Forbundsrepublikkens atomaffald tæt ved den danske og den polske grænse.

LÆS OGSÅ

»Her vil man lagre store mængder af atomaffald, der skal samles fra hele Tyskland. Der bliver tale om rigtig meget affald«, siger Woitacha. »Det er en trussel mod vores sundhed. For der slipper permanent radioaktivt stof ud i atmosfæren gennem udluftningskanalerne i hallerne«.

Affald ligger på jorden
Alle tre steder ligger affaldet på Jordens overflade. I oktober forberedte den tyske regering sig på at transportere affald fra Ahaus til et stærkt forurenet oparbejdningsanlæg i Majak i Uralbjergene i Rusland. Den plan blev opgivet for tre uger siden efter omfattende protester fra miljøorganisationer i Tyskland og Rusland.

I Lubmin lagres de voksende affaldsmængder i en række store haller, hvis ydre stålvægge er 70 cm tykke. De indre er 30 cm tykke, og loftet er 55 cm tykt. Anlægget drives af staten. Er uheldet ude, flyder det forurenede affald ikke desto mindre direkte ud i Østersøen.»Lageret i Lubmin ligger meget nærmere os end de to andre tyske affaldslagre. Det er en nødløsning, ingen løsning«, siger Tarjei Haaland. »Det er et yderligere problem, at affaldet lagres på jordoverfladen. Vi lever i en tid, hvor terror ikke er blevet en mindre udfordring. Terrorister kan teoretisk set vælge et sådant lager som mål for deres sabotage«.

Hverken Miljøministeriet eller Sundhedsstyrelsens afdeling for strålebeskyttelse havde kommentarer til sagen i går.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden