Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
BLOKADE. Palæstinensere på marked i byen Rafah i Gaza. Israel forsøgte før Gazakrigen at holde landets økonomi på randen af sammenbrud, viser WikiLeaks-dokumenter.
Foto: EYAD BABA/AP

BLOKADE. Palæstinensere på marked i byen Rafah i Gaza. Israel forsøgte før Gazakrigen at holde landets økonomi på randen af sammenbrud, viser WikiLeaks-dokumenter.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

WikiLeaks: Israel ville holde Gaza på randen af ruin

Op til Gazakrigen gjorde Israel alt for at sikre, at Gazas økonomi var ved at kollapse, afslører WikiLeaks-dokumenter.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Israels efterretningstjeneste og politikerne lagde ikke skjul på, at de arbejdede på at holde Gaza i armod.

Det fremgår af dokumenter, som den amerikanske ambassade i Tel Aviv har sendt hjem til udenrigsministeriet i Washington og som nu er gjort tilgængelige af WikiLeaks.

Over for amerikanerne betroede israelske kilder, at planen var at holde Gazas økonomi så langt nede som muligt uden at udløse en decideret humanitær krise, skriver den norske avis Aftenposten.

Ville ramme Hamas på økonomien Det referede amerikanerne i en depeche hjem den 3. november 2008.

Det fremgår af skrivelsen, at USA forgæves forsøgte at få israelerne til at tillade større overførseler af penge til det palæstinensiske område med omkring halvanden million borgere.

Det skete på et tidspunkt, hvor Gaza-styret ifølge avisen forsøgte at få overført penge fra internationale donorer, så de offentligt ansatte i området kunne få deres løn.

Bistod Fatah i strid med Hamas
I en anden meddelelse gengiver amerikanerne udsagn fra en højtstående israelsk kontraterror-rådgiver, der forklarede, at »målet er at skade Hamas-styret i Gaza økonomisk uden at skabe en humanitær krise og købe tid, så Fatah kan genopbygge støtte«.

Fatah var på det tidspunkt trængt ud af Gaza efter at have tabt et valg om at styre de palæstinensiske områder. I dag har Fatah kontrollen over Vestbredden, mens Hamas regerer over Gaza.

LÆS

Da Hamas i sommeren 2007 tog kontrol over Gaza, svarede Israel ved at indføre sanktioner og begrænse forsyningerne via de israelske grænseovergange eller fra søsiden til området.

Pengestrømmen standset

Samtidig spærrede de for pengeoverførseler - en blokade, der gjorde det umuligt for Hamas at betale løn til Gazas henved 77.000 offentligt ansatte, skriver Aftenposten.

I 2008 kom det til en krig mellem Israel og Gaza, da israelerne efter lang tids raketbeskydning fra Gaza valgte at sende sit forsvar ind i området.

Siden har Israel lempet på sin blokade af varer, der kan leveres via Israel til Gaza.

LÆS OGSÅ

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden