Foto: Skærmdump, al-Jazeera
Internationalt

Skjult oprør: Mindst 23 skuddræbt i tunesiske uroligheder

Ikke meget slipper ud fra de omfattende gadekampe i ferielandet ved Middelhavet.

Internationalt

Tirsdag i sidste uge døde den 26-årige tuneser Mohammed Bouazizi af sine brandsår.

Han var universitetsuddannet, men kunne ikke få job. Derfor forsøgte han at tjene til dagen og vejen ved at sælge frugt og grønt uden tilladelse

Men politiet greb ind, konfiskerede hans varer og slog ham.

Det gjorde den unge mand så desperat, at han midt i december overhældte sig med benzin og satte ild til sig selv.

Selvmord startede uroligheder Siden har intet været det samme i Tunesien, hvor den aldrende præsident Zine el-Abidine Ben Ali stort set uimodsagt har formået at holde sig ved magten i 23 år.

Imens 26-årige Mohammed Bouazizi har ligget døende på hospitalet, har hans historie ramt en nerve i den tunesiske befolkning, som slås med massearbejdsløshed, manglende menneskerettigheder, stigende fødevarepriser og tung mediecensur.

Så tung, at de afledte uroligheders omfang og voldelighed kun gradvist er gået op for verdenspressen.

Det vil sige indtil i går, hvor franske Le Monde kunne dokumentere, at mindst 23 mennesker er blevet skudt af politiet, siden urolighederne startede i midten af december.

Mange sårede på hospital
Indtil i weekenden var det officielle dødstal ellers to, og det blev først opjusteret i løbet af i går, hvor det tidligt på dagen hed 9 og derefter blev skønnet til 14 af de tunesiske myndigheder.

Men Le Monde har identificeret i alt 23, som er blevet dræbt af politiets skud i de tre byer Kasserine, Tala og Requeb, godt 300 kilometer fra hovedstaden Tunis.

Og vurderingen er, at antallet af dræbte vil stige yderligere.

»Da jeg besøgte hospitalet i Kasserine, så jeg mange sårede og også døde, men jeg kan ikke sige hvor mange«, siger talsmand for lærernes fagforening, Chabar Mezi.

Varselsskud havde ingen effekt
Mindst 14 af de døde blev skudt i forbindelse med uroligheder i weekeden. Politiet åbnede ild for at forsvare regeringsbygninger og sig selv, lyder det fra myndighederne.

Demonstranterne satte ild til kontorer tilhørende præsidentens parti, og politiet skød kun mod deltagerne, da varselsskud viste sig ikke at have effekt, lyder det fra myndighederne.

Også flere politifolk er kommet alvorligt til skade i urolighederne, som har været støttet af fagforeninger landet over.

Torsdag var for eksempel stort set alle landets 6.000 advokater på gaden for at protestere mod mediecensur og politiets hårdhændede reaktion på utilfredsheden - flere blev angiveligt ofre for politivold.

Ønsker våbenhvile
Nu beder landets opposition og fagbevægelserne ifølge det arabiske nyhedmedie al-Jazeera myndighederne stoppe volden.

De beder i en pressemeddelelse om »en våbenhvile og at alle militær- og sikkerhedsstyrker vender tilbage til deres kaserner«, samt at »alle fængslede frigives, også politiske fanger«.

Al-Jazeera skriver også, at flere har måttet opgive at rejse til urolighedernes oprindelige arnested Sidi Bouzid, da politiet har lukket byen af.

Imens urolighederne hidtil har været koncentreret i området omkring Sidi Bouzid, skal de nu også have bredt sig til landets kyst mod øst.

»I Sousse organiserede studerende en demonstration, som også almindelige borgere tilsluttede sig, og politiet var meget voldelige mod dem«, siger læreren Ben Mhenni.

Regering lover at lytte
Men noget tyder på, at myndighederne er begyndt at fatte alvoren. Der er allerede annonceret en jobplan til de områder, hvor turister sjældent kommer.

Men om myndighederne også vil løfte internetcensuren af blandt andet Youtube og Facebook, samt den almindelige censur af medierne i Tunesien står ikke klart.

»Budskabet er modtaget af regeringen og alle politiske kanaler. Med præsidentens opbakning har vi allerede iværksat hasteforanstaltninger og allokeret fem milliarder dollar (næsten 30 mia. kroner, red.) til udvikling af diverse områder«, siger landets kommunikationsminister Samir al-Obaidy til al-Jazeera.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Vi vil revidere, hvad der skal revideres og rette, hvad der skal rettes, men volden er over grænsen«, siger han.

Rapper er løsladt igen

I går blev den 22 år gamle rapper Hamada Ben-Amor, af fans kendt som 'Generalen', løsladt af politiet.

LÆS OGSÅ

Han blev anholdt torsdag, ligesom to bloggere blev det. Angiveligt var det 'Generalens' nyeste musiknummer 'Præsident, dit folk er døende', som var faldet myndighederne for brystet.

Også i nabolandet Algeriet har der været uroligheder, og mindst tre er døde. Urolighederne skyldtes stigende priser på grundfornødenheder.

Lørdag annoncerede regeringen, at de ville nedsætte skatten på blandt andet madolie og sukker med 41 procent.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden