Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Foto: OUAHAB HEBBAT/AP
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Terror dræber 60 i Algeriet

Terrorbomber har hovedsageligt ramt civile i den blodigste uge flere år i Algeriet. Ingen tager ansvaret for bomberne.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

To terroraktioner i Algeriet tirsdag og onsdag kostede i alt 60 øde, langt de fleste civile.

Dermed blev ugen den blodigste siden borgerkrigen i 1990’erne.

Mens indenrigsminister Yazid Zerhouni onsdag gentog regeringens holdning om, at der er tale om krampetrækninger fra en dødende terrorbevægelse, frygter mange algeriere, at det kun er indledningen til en blodig tid, der minder om borgerkrigen.

’Gør noget, hr. præsident!’, hed titlen på en lederartikel i torsdagens udgave af det store dagblad El Watan, der krævede, at regeringen slog hårdt ned på bagmændene til de to eksplosioner.

Gerningsmænd stadig ukendte Ingen har endnu taget ansvaret, men alle forventer, at bomberne blev udsendt af terrornetværket Al-Qaeda i Islamisk Maghreb (AQIM), der har stået bag en række terroraktioner og angreb på politiet i Algeriet de seneste måneder.

Og alle angrebene skete ved hjælp af selvmordsbomber i biler – en typisk angrebsmåde for Al-Qaeda.

Bomben tirsdag i byen Issers var den mest brutale. En bil kørte tidligt om morgenen direkte ind i en gruppe unge mænd, der stod i kø for at komme til optagelsesprøve hos gendarmeriet – en sikkerhedsstyrke, der er en blanding af politiet og hæren.

Her blev dødstallet i går justeret op fra 43 til 48, efter at flere var øde af deres kvæstelser. Langt de fleste døde var unge aspiranter.

Onsdag blev byen Bouira, der lige som Issers ligger lidt øst for Algiers, ramt af en dobbelt bombe. Den første sprang klokken seks om morgenen uden for et lokalt militærhovedkvarter og sårede fire soldater, men kostede ingen døde.

Det gjorde til gengæld den anden, der sprang et kvarter senere uden for et hotel, lige da en bus fyldt med bygningsarbejdere kørte forbi. De var ansatte i den canadiske byggekoncern SNC-Lavalin, der er ved at opføre en dæmning uden for byen. Koncernen oplyste, at alle de 12 døde var lokale algeriske ansatte.

Det stod ikke klart, om det var hotellet eller bussen, der var mål for bomben.

AQIM truede i juli

I juli sagde AQIM’s leder, Abdelmalik Droukdal, i et usædvanligt interview med New York Times, at han havde mange rekrutter til selvmordsaktioner og var parat til at ramme både algeriske og vestlige mål »når som helst og hvor som helst«.

Den amerikanske militære tænketank Stratfor vurderede i en analyse tirsdag, at AQIM er blevet bekymret for at holde for lav profil. Derfor de nye, spektakulære bombeaktioner. Men det kan koste goodwill i befolkningen, sådan som det skete i Irak. Ofrene for tirsdagens bombe var ganske vist politiaspiranter, men de var teknisk set stadig civile.

»AQIM må fortsætte sine angreb for at fastholde sin profil. Men hvis det, der skete i Irak er nogen ledetråd for, hvad der vil ske, vil det at ramme bløde mål føre til lavere lokal opbakning«, skrev Stratfor.

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden