Arresteret. Aktionen mod mafiaens ledere og soldater var en af de største nogen sinde, oplyser den amerikanske justitsminister. Foto: AP

Arresteret. Aktionen mod mafiaens ledere og soldater var en af de største nogen sinde, oplyser den amerikanske justitsminister. Foto: AP

Internationalt

Mafia-aktion er en af de største i USA's historie

Colombo-familiens overhoved fængslet sammen med 120 andre gangstere fra syv mafiafamilier.

Internationalt

FBI og politiet i New York måtte tage en militærbase til hjælp for at få plads til de mange gangstere, der blev bragt ind i løbet af de tidlige morgentimer i går.

Over 120 blev anholdt forskellige steder i det nordøstlige USA – de fleste i New York-bydelen Brooklyn, men der var også en enkelt anholdt i Florida og en i Italien. Og der er stadig arrestordre mod yderligere en håndfuld.

Den amerikanske justitsminister, Eric Holder, var selv taget til New York for at understrege vægten af de koordinerede anholdelser, som han på et pressemøde kaldte »en af de største operationer, der nogensinde i USA’s historie er foretaget mod mafiaen på en enkelt dag«. Holder understregede samtidig, at »vores kamp mod organiseret kriminalitet er langtfra forbi«.
Mord, afpresning og svindel med lån

De anholdte bliver sigtet for en lang række forbrydelser, der i nogle tilfælde rækker helt tilbage til 1980’erne. Der er både mord, pengeafpresning, svindel med lån og mange forbrydelser, der har forbindelse med mafiafamiliernes kontrol over flere fagforeninger, især inden for byggebranchen.

Blandt de anholdte er fremtrædende medlemmer af samtlige New Yorks fem mafiafamilier – de tre magtfulde Genovese, Gambino og Colombo og de mere svækkede Luchese og Bonanno.

Der er bl.a. tale om Colombo-familiens formodede aktive leder, Anthony Russo, og hans ’gadechef’, Andrew Russo. Derudover er der anholdte fra to familier, der opererer uden for New York. Mange af de anholdte er i 70’erne og 80’erne. Der er også en tidligere politibetjent.
Mafia udfylder tomrum efter nye terrorangreb

Forbundskriminalpolitiet FBI’s chef i New York, Janice Fedarcyk, sagde på pressemødet, at mange nok var af den opfattelse, at mafiaen er noget, der hører fortiden til. Men at virkeligheden er den, at »mafiaen afskyr tomrum«, og at den organiserede kriminalitets hele eksistensberettigelse ikke handler om vold, men at der er tale om folk, der bare ikke sætter grænser for, hvordan de kan tjene penge.

Fedarcyks udtalelse kan ses som en erkendelse af, at den organiserede kriminalitet har haft større råderum de senere år, hvor både de føderale og lokale myndigheder i New York har haft opmærksomheden rettet mod at beskytte sig imod nye terrorangreb.

Mafiaen mistede sin kontrol med fisk
Engang var det velkendt, at de forskellige familier kontrollerede hver deres konkrete dele af forretningslivet i New York. Handelen med flyndere på det gamle fiskemarked ved Fulton Street var f.eks. i sin tid en mafiaoperation, men dér blev ryddet op i 1995, og markedet blev flyttet.

Andre kendte mafiaoperationer har været koncentreret i renovationsbranchen, kontrollen med cigaretautomater på restauranter og industrivaskerier, der vaskede duge for restauranter.

En koncentreret indsats mod mafiaen i 1990’erne begrænsede for en tid familiernes indflydelse, også fordi flere fremtrædende medlemmer blev fængslet og begyndte at samarbejde med myndighederne. Men den fortsatte indsats har fået mindre opmærksomhed siden terrorangrebene i 2001.
Topboss lever i skjul efter at have sladret

Der er dog for nylig faldet dom i en ny runde markante sager. Anholdelsen i 2003 af en af Bonanno-familiens topfolk, Salvatore ’Good Looking Sal’ Vitale, har f.eks. været med til at svække Bonanno.

Vitale blev i oktober sidste år kendt skyldig i 11 mord og en lang række andre forbrydelser. Han fik en mild dom på de syv års fængsel, han allerede havde afsonet, fordi han valgte at samarbejde med myndighederne. Vitale lever nu i skjul, formentlig under ny identitet.

Foretrak at kværne ligene
Så sent som i fredags blev en anden tidligere fremtrædende mafiaboss, Colombo-familiens 93-årige næstkommanderende, John ’Sonny’ Franzese, idømt otte års fængsel for pengeafpresning i forbindelse med en stripklub på Manhattan og et pizzeria på Long Island. Franzese er også sat i forbindelse med en lang række mord, men dem er han ikke dømt for, blandt andet fordi man aldrig har kunnet finde ligene.

Som led i efterforskningen mod ham har politiet bl.a. under en telefonaflytning i 2006 hørt ham beskrive hans foretrukne metode til at skaffe sig af med lig: Parter liget i en børnepool, giv stumperne en tur i mikroovnen, put resterne i en affaldskværn, og vær tålmodig.

I går morges, endnu mens de anholdte blev bragt ind, tilstod 69-årige Joseph Watts i retten, at han havde deltaget i en række mord og voldshandlinger for at øge sin indflydelse i Gambino-familien.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  An image posted by Oscars show host Ellen DeGeneres (bottom row, 4th L) on her Twitter account shows movie stars, including Jared Leto, Jennifer Lawrence, Meryl Streep (bottom row L-3rd L), Channing Tatum, Julia Roberts, Kevin Spacey, Brad Pitt, Lupita Nyong'o, Angelina Jolie (top row L-R) and Bradley Cooper (bottom row, 2nd R), as well as Nyong'o's brother Peter (bottom row, R), posing for a picture taken by Cooper at the 86th Academy Awards in Hollywood, California March 2, 2014. The self-portrait tweeted by host DeGeneres and actors taken during Hollywood's annual Academy Awards ceremony on Sunday quickly became the most shared photo ever on Twitter. Picture taken March 2, 2014. REUTERS/Ellen DeGeneres/Handout via Reuters (UNITED STATES - Tags: ENTERTAINMENT MEDIA TPX IMAGES OF THE DAY PROFILE) ATTENTION EDITORS

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

   

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce