Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Dokumenter fra WikiLeaks fortæller, at Iran med Mahmoud Ahmadinejad i spidsen har modtaget 19 missiler fra Nordkorea.
Foto: VAHID SALEMI (arkiv)/AP

Dokumenter fra WikiLeaks fortæller, at Iran med Mahmoud Ahmadinejad i spidsen har modtaget 19 missiler fra Nordkorea.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Overblik: Se de nyeste WikiLeaks-afsløringer

Politiken.dk opdaterer med nye sager, efterhånden som lækken offentliggøres.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Over de næste måneder vil WikiLeaks dag for dag frigive dokumenter i den såkaldte 'cable-gate'.

Dermed offentliggøres denne hidtil største læk fra WikiLeaks anderledes end de omfattende lækager om Afghanistan- og Irakkrigene, hvor alle dokumenter blev frigivet på en gang.

Det skyldes lækkens omfang, ifølge WikiLeaks.

»Emnerne for disse telegrammer er så vigtige, og den geografiske spredning så stor, at det ikke ville gøre materialet retfærdighed at gøre anderledes«, skriver whistleblower-hjemmesiden.

Politiken.dk opdaterer så ofte det kan lade sig gøre denne artikel med beskrivelser af nye sager med links til afledte historier hos os selv og andre.

Hvis vi overser en vigtig vinkel hører vi gerne om det.

TIP OS Find de gode WikiLeaks-historier

8. december

Dokumenter fra det amerikanske konsulat i Jeddah, Saudi-Arabien, afslører, at landets prinser holder store, private fester med sprut og prostituerede - ikke just i overensstemmelse med loven eller de islamiske traditioner.

LÆS MERE

5. december

Hemmelige dokumenter viser, at to amerikanske fly mellemlandene i Arlanda lufthavnen uden for Stockholm i februar og april i 2006. Den amerikanske chargé d'affairs i Stockholm, Stephen Noble, skriver i en rapport, at Sveriges daværende statsminister Göran Persson og hans regering var blevet urolige over rapporter om CIA-fly, som mellemlandede i europæiske lufthavne med fanger.

LÆS ARTIKEL

4. december

Lækkede indberetninger fra den amerikanske udenrigstjeneste viser, at USA står bag flere missilangreb på al-Qaeda i Yemen, hvor flere civile også er blevet dræbt.

LÆS ARTIKEL

3. december 2010

En spansk kameramand bliver dræbt ved en fejl i Bagdad 8. april 2003, viser lækkede dokumenter fra WikiLeaks, som den spanske avis El Pais har fået eksklusiv adgang til. Dokumenterne viser, at USA gentagne gange forsøgte at få de spanske myndigheder til at lægge låg på sagen.

LÆS ARTIKEL

Den svenske regering har et noget tættere samarbejde med USA, end man hidtil har kendt til. Indberetninger viser, at den amerikanske ambassadør opfordrer til at hemmeligholde samarbejdet - både for offentligheden og for dele af regeringen, som ikke kender til samarbejdets omfang.

LÆS ARTIKEL

Det fremgår af en indberetning fra den amerikanske ambassade i Kabul, at den afghanske præsident Hamid Karzai både af sine egne og af amerikanske topfolk anses som uberegnelig, korrupt og paranoid.

LÆS ARTIKEL

En af de væsentligste afsløringer er, at amerikanske dioplomater tilsyneladende har spioneret mod blandt andre FN's generalsekretær Ban Ki-moon.

I dag skriver The Guardian, at listen over ønsker om informationer er udformet af CIA, men rutinemæssigt underskrives af udenrigsministeren.

LÆS ARTIKEL

2. december 2010

En italiensk advokat har brugt ti år på at kortlægge den russiske regerings kriminalitetsforbindelser. Han beskriver den russiske regering som korrupt og landet som en mafia-stat.

LÆS ARTIKEL

I voldtægtssagen mod WikiLeaks-stifter Julian Assange fremgår det af The Independent, at britisk politi ved, hvor Assange opholder sig.

Politiet venter blot på ordre til at anholde ham.

LÆS ARTIKEL

Desuden besluttede den svenske Højesteret at opretholder, at Assange skal anholdes på trods af hans appel om at sagen skal droppes.

LÆS ARTIKEL

Danske Mærsk modtog tidligere på året et brev fra den argentinske regering, som truede med sanktioner mod virksomheden.

Det fremgår af en indberetning til USA's udenrigsministerium, skrevet af den amerikanske ambassadør i Argentinas hovedstad Buenos Aires, som whistleblower-mediet WikiLeaks har frigivet.

LÆS ARTIKEL

Indberetningen drejer sig om en opblomstring af konflikten mellem Argentina og Storbritannien om Falklandsøerne, som udspillede sig i februar i år i forbindelse med olieefterforskning ved de omdiskuterede øer.

Mærsk bidrog til olieefterforskningen ved at slæbe en borerig.

1. december 2010

Wiki-læk: Karzai benådede narkosmuglere

Afghanistans præsident Hamid Karzai har løsladt fem grænsebetjente, der havde narkodomme på 16 og 18 år, skriver den amerikanske ambassadør i Afghanistan. De fem mænd blev fanget med 124 kilo herion i deres patruljebil.

Alligevel benåede Karzai dem, da langt ude er i familie med to personer, der led martyrdøden under den afghanske borgerkrig.

30. november 2010

WikiLeaks: Pakistans atomvåben kan falde i terroristers hænder

Der er stor risiko for, at Pakistans atomvåben kan falde i hænderne på terrorister, vurderer britiske og amerikanske diplomater ifølge lækkede dokumenter fra WikiLeaks.

De hemmelige

Lækage afslører skumle studehandler med Guantánamo-fanger

Ifølge WikiLeaks-dokumenter har USA indgået og forsøgt at indgå diverse aftaler med lande for at få dem til at tage imod løsladte Guantánamo-fanger.

LÆS OGSÅ

Der skulle angiveligt have været indgået en aftale om, at Slovenien fik besøg af Barack Obama mod, at de tog et ukendt antal fanger.

Derudover har Yemens præsident ifølge de diplomatiske rapporter adskillige gange spurgt amerikanerne om, »hvor mange dollar, der kom med« i en eventuel handel om fangerne, der er yderst besværlige for USA.

Kina ser gerne Korea genforenet

Nordkoreas vigtigste allierede, Kina, frygter, at det nordkoreanske styre er ved at kollapse. Kinesiske embedsmænd har kaldt Nordkorea et forkælet barn, der er til fare for verdensfreden.

LÆS OGSÅ

Højt oppe i det kinesiske kommunistparti er der en stigende erkendelse af, at det vil være bedste at få genforenet Korea.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

29. november 2010

Britisk prins var lige lovligt bramfri:
Den britiske prins Andrews formåede at chokere den amerikanske ambassadør til Kirgisistan godt og grundig, da han skabte sig til et brunchmøde i hovedstaden Bishkek i 2008.

Prins Andrews er hertug af York og dronning Elisabeth II's tredjefødte, og var i Kirgisistan for at repræsentere britiske handelsinteresser.

Men under mødet med britiske og canadiske erhvervsfolk var han så bramfri, at han blev genstand for en længere rapport til Washington, viser dokumentet, som er del af whistleblower-portalens seneste lækage.

Pakistans præsident er rådden:
Saudi-Arabiens kong Abdullah har tilsyneladende ikke de store tanker om Pakistans præsident, Asif Ali Zardari.

I hvert fald ikke, hvis man skal tro amerikanske, diplomatiske dokumenter, som organisationen WikiLeaks har offentliggjort.

Pakistans præsident kaldes “rådden” ( eksternt link, Ritzau)

»Når hovedet er råddent, berører det hele kroppen«, citeres kong Abdullah ifølge avisen The New York Times for at sige om den pakistanske leder i et diplomatisk telegram.

EU-diplomater ville boykotte Ahmadinejad-indsættelse:
Europæiske ambassadører i Teheran lavede en underhåndsaftale om ikke at dukke op, da præsident Ahmadinejad skulle indsættes efter det stærkt kritiserede valg i 2009

LÆSSecret EU plot to boycott Ahmadinejad inauguration ( eksternt link, engelsk, The Guardian)

Planen blev holdt hemmelig, så Iran ikke forhåndskvitterede med at tilbagekalde deres invitationer.

Iran kan nå Vesteuropa med nordkoreanske missiler:
Iran har modtaget 19 avancerede missiler fra Nordkorea, som giver landet mulighed for at angribe Moskva og byer i Vesteuropa, ifølge dokumenter fra WikiLeaks.

LÆS HISTORIE

De 19 nordkoreanske BM-25 missiler kan give Iran byggestenene til at producere langtrækkende missiler, viser dokumentet fra 24. februar, som dog ifølge New York Times ikke giver specifikke beviser.

Fogh løb fra løfter til Tyrkiet:
Lækkede dokumenter fra WikiLeaks viser, at Natos generalsekretær Anders Fogh Rasmussen er løbet fra konkrete løfter, han har givet Tyrkiet.

Som en forudsætning for, at tyrkerne ville godkende Fogh til jobbet, skal han angiveligt have lovet, at landet ville få posten som vicegeneralsekretær i Nato.

Desuden skulle Danmark undersøge muligheden for at lukke den kurdiske tv-station Roj, der sender fra Danmark.

28. november 2010

Atom-fejde med Pakistan:
Dokumenter viser angiveligt, at USA er meget bekymret over, om radioaktivt materiale på pakistanske atomanlæg kan ende i de forkerte hænder.

LÆSUS standoff with Pakistan over nuclear fuel (eksternt link, engelsk, AFP)

Ifølge lækken fra WikiLeaks har USA kæmpet for at få fjernet beriget uran fra et pakistansk forsøgsanlæg siden 2007.

I et telegram fra maj sidste år skriver USA's mabdassadør i Pakistan, at pakistanerne afviser besøg på forsøgsanlægget fra amerikanske eksperter.

Kinesisk hacking:
USA er angiveligt bekymret over den stigende brug af supercomputere til at hacke i Kina.

Ifølge telegrammer fra lækken har et netværk af hackere og private 'sikkerhedseksperter' været ansat af Kina siden 2002.

LÆSWikiLeaks: China has been hacking online files since 2002 ( eksternt link, engelsk, The Telegraph)

Eksperterne har angiveligt hacket både amerikanske myndigheder og virksomheder, samt vestlige allierede og Dalai Lama.

Ifølge et telegram rapporterer en kinesisk kilde til den amerikanske ambassade i Beijing, at kinesiske myndigheder står bag hackingen af Google i januar.

Opfordring til at angribe Iran:
Adskillige arabiske ledere, deriblandt den saudiske kong Abdullah, har opfordret USA til et luftangreb på Iran og dets atomprogram.

LÆS HISTORIEN

Blandt andet skal den saudiske ambassadør til Washington i et møde med den amerikanske general Petreus have sagt, at kong Abdullah af Saudi-Arabien ønskede, at USA »kappede hovedet af slangen« - Iran.

Udspionering af FN-topfolk:
Et telegram til amerikanske diplomater udsendt af udenrigsminister Hillary Clinton bad dem indsamle såkaldt biometrisk information - det vil blandt andet sige DNA, irisscanning og fingeraftryk - fra FN-topfolk.

De blev også beordret til at finde kreditkortinformation, emailadresser, passwords og krypteringsnøgler til computernetværk.

LÆS HISTORIEN

Diplomaterne skulle gå efter at indsamle information om blandt andre ledere af underafdelinger, deres toprådgivere, generalsekretærens rådgivere, ledere af fredsbevarende operationer og politiske missioner.

Diplomater fik besked på at indsamle lignende informationer i adskillige andre lande, ifølge ni andre ens direktiver.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Planer om Koreas genforening:
Amerikanske og sykoreanske diplomater diskuterede planer for et genforenet Korea, efter et eventuelt kollaps af Nordkorea.

Den amerikanske ambassadør til Sydkorea sagde ifølge rapporterne, at Sydkorea ville overveje at tilbyde Kina økonomiske incitamenter for at få ideen om et genforenet Korea til at glide nemmere ned.

Afpresning om Guanatanamo-fanger:
Ifølge lækken har USA med kontroversielle metoder forsøgt at få forskellige lande til at tage imod frigivne Guantanamofanger.

Slovenien skal angiveligt være blevet tilbudt et besøg af den amerikanske præsident Obama, hvis landet ville tage imod en fange.

LÆSAmerica plays 'Let's Make a Deal' with foreign governments over Guantanamo prisoners ( eksternt link, engelsk, Daily Mail)

Kiribati i Stillehavet fik tilbudt millioner af dollar for samme gestus. Regeringen i Bruxelles fik derimod at vide, at hvis Belgien tog imod en Gunatanamo-fange, ville det være »en billig måde for Belgien at blive et prominent land i Europa«.

Tilsvining af verdensledere:
Adskillige verdensledere blive karakteriseret lige lovligt ærligt af forskellige diplomater i de mange telegrammer.

LÆS HISTORIEN

Ifølge telegrammerne er Afghanistans Karzai »paranoid«, Tysklands Merkel»ikke kreativ« og »bange for at løbe en risiko«, Frankrigs Sarkozy er »Kejseren uden klæder«, og Ruslands premierminister Putin er »en alfa-han«, mens præsident Medvedev er »ligegyldig og nølende«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden