Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Passage. Arkivbillede fra Suez-kanalen.
Foto: NASSER NASSER/AP

Passage. Arkivbillede fra Suez-kanalen.

Internationalt

Egypten tillader iranske krigsskibe at gå gennem Suez-kanalen

Passagen er den første siden Irans islamiske revolution i 1979. Israel er bekymret.

Internationalt

Egypten har besluttet at lade Iran sende to krigsskibe igennem Suez-kanalen.

Krigsskibene er de første iranske, som får lov at sejle igennem den tynde kanal mellem Afrika og Sinai-halvøen siden den islamiske revolution i Iran i 1979.

Der er tale om frigatten Alvand og forsyningsskibet Kharg, som ifølge Iran er på en længere informationsopsamlings- og træningsmission, som nu er på vej mod Syrien.

Formålet er ifølge Iran at træne kadetter til at beskytte Irans tankere og lastskibe fra somaliske pirater. Begge skibe har missiler ombord.

Alle må sejle gennem Suez-kanal Beslutningen får både israelske og amerikanske beslutningstagere til at hæve øjenbrynene overfor den nyindsatte egyptiske forretningsregering.

Samme regering lovede i sidste uge at overholde sine internationale aftaler, deriblandt den, som nu tillader Iran adgang til Middelhavet.

Suez-kanalen ligger godt nok inde i Egypten, og hører dermed under landets suværenitet.

Men Camp David-aftalen fra 1978, som Egypten tiltrådte, tillader alligevel alle lande at sejle gennem kanalen. Aftalen blev indgået, fordi Egypten indtil da ikke ville tillade israelske skibe at sejle mellem Rødehavet og Middelhavet.

Israel og USA bekymrede

Ifølge den israelske udenrigsminister Avigdor Lieberman er den iranske gennemsejling mod Syrien en provokation, som »beviser at iranernes frækhed stiger fra dag til dag«.

USA holder også et vågent øje med begivenhederne, sagde pressechef i Det Hvide Hus Jay Carney i går ifølge Bloomberg.

De iranske skibe er engelsk byggede krigsskibe fra 1960'erne og har ikke kemiske eller atomrelaterede materialer ombord, siger iranerne.

Skibene var her til formiddag endnu ikke ankommet til kanalen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce