Eftersøgning. Vietnamesere i tusindvis kæmpede for at finde Oldefar.
Foto: TRAN VAN MINH/AP

Eftersøgning. Vietnamesere i tusindvis kæmpede for at finde Oldefar.

Internationalt

Tusinder af vietnamesere leder efter hellig skildpadde

Indbyggere i Hanoi klatrer i træer for at finde dyret, som frygtes at være såret.

Internationalt

Tusinder af vietnamesere klatrede i træer og ledte i buskene rundt om en sø i hovedstaden Hanoi i dag.

Andre vadede ud i det kølige grønne vand i Hoan Kiem søen for at finde en kæmpe ferskvandsskildpadde, så den kan blive slæbt på land og modtage behandling, skriver nyhedsbureauet AP.

Skildpadden er blandt verdens mest truede, og regnes for at være en blandt kun fire Rafeteus swinhoei-skildpadder, som stadig lever.

Men for vietnameserne er den samtidig hellig.

Skildpadden, som kaldes Oldefar, har været del af lokal folklore i hundreder af år, og nogle tror endda, at det er samme mytiske skabning, som hjalp en konge mod kineserne for 600 år siden.

Vietnamesere i panik over såret skildpadde Derfor har nylige billeder af skildpadden skabt panikagtige tilstande i Hanoi, fordi den øjensynlig har pådraget sig åbne lyserøde sår på halsen og benene.

Der er også synlige læssioner på det 1,8 meter lange og 1,2 meter brede skjold, skriver AP, som tilføjer, at tragedien har været forsidestof i de vietnamesiske medier de seneste dage.

Nogle eksperter frygter, at det er selve vandet i søen, som er skyld i skildpaddens problemer - Hoan Kiem er nemlig forurenet med kloakvand og skrald.

Derfor har hundreder af vietnamesere de seneste dage arbejdet i døgndrift for at rense søen op.

Vil fange og behandle padden
I løbet af den seneste uge er en ø i søen blevet udvidet med sandsække for at skabe en platform, hvor skilpadden kan ligge - der er endda sørget for en lille dam på øen.

Håbet er at overtale Oldefar til at komme op af vandet og modtage behandling, om nødvendigt ved at fange det store dyr i et net.

Indtil videre er det dog lykkedes skildpadden at undgå nettet, trods hjælp fra militæret. Derfor fortsætter kampen for at fange den i morgen.

»Jeg er virkelig glad for, at jeg er del af denne redningsaktion, og den vil forhåbentlig bringe held til min familie. Jeg ville ønske, han kunne leve evigt og velsigne vores nation«, sagde den pensionerede officer Nguyen Thanh Liem, som hjalp med at trawle søen, til AP.

Sværdet fra guderne

Han tror ligesom mange vietnamesere, at skildpadden er den samme, som er beskrevet i legenden om kongen Le Loi, som siges at have besejret kineserne med et magisk sværd, som han fik foræret af guderne.

Efter sejren tog kongen sig en sejltur på Hoan Kiem-søen, da en enorm gylden skildpadde steg op til overfladen og snuppede sværdet med sin mund, før den igen svømmede dybt ned i søen for at returnere det til guderne.

Eksperter med mere videnskabelige tendenser vurderer dog, at skildpadden nærmere er mellem 80 og 100 år gammel. Kun tre andre er i live - en i Vietnam og to i Kina.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce