Pelsen er flot - og på billedet her ses kun pelsen - men mårhunden regnes for et skadedyr. Dens smitte kan være livsfarlig for mennesker. Arkivfoto.
Foto: LANGKILDE MORTEN

Pelsen er flot - og på billedet her ses kun pelsen - men mårhunden regnes for et skadedyr. Dens smitte kan være livsfarlig for mennesker. Arkivfoto.

Internationalt

Sverige frygter invasion af danske rovdyr

Sverige frygter, at danske mårhunde skal svømme over Øresund. Rovdyrene kan lave skader for millioner.

Internationalt

Svenskerne har fået kontrol med de seneste års besøg af finske mårhunde.

Men nu frygter vores naboer mod øst, at det firebenede rovdyr skal tage svømmeturen over Øresund fra Danmark og gøre skade på Sveriges natur og dyreliv.

Den vilde svenske natur passer nemlig mårhunden særdeles godt.

Det skriver avisen Dagens Nyheter.

Mårhunden er en såkaldt invasiv art, og den er især en trussel for fugle, som lever i vådområder.

Kan smitte mennesker igennem bær Men først og fremmest er den svenske naturstyrelse og veterinære myndigheder bange for, at den vaskebjørn-lignende skabning skal føre rabiessmitte og en særlig bændelorm med sig, der i værste fald kan være livsfarlig for mennesker.

LÆS ARTIKEL

Det koster penge at holde rabies under kontrol, og så kan bændelormen, der spreder sig igennem dyrs afføring, sprede sygdom til de svenske skovbær. Og dermed til bærspisere.

Sveriges skovbærsbranche har regnet sig frem til tab i omegnen af 600 millioner svenske kroner, såfremt smitten for alvor spreder sig.

Sætter radiosendere fast på dyrene
Derfor går de svenske myndigheder omhyggeligt til værks for at hindre, at mårhunden ikke får held til at yngle en fast bestand i landet.

»Når vi fanger en mårhund, så dræber vi den ikke. I stedet steriliserer vi den og sætter en sender fast på den. Så sender vi den ud igen. Eftersom mårhunde lever i par, vil den begynde at lede efter en anden ny mårhund. Det er den meget bedre til, end vi er, siger Per-Arne Åhlén til Dagens Nyheter.

Han er én de ansvarlige for Sveriges mårhundeprojekt, som blandt andet Sveriges landbrugsuniversitet og det svenske jægerforbund står bag.

Danmark frygter flere mårhunde

Heller ikke i Danmark er mårhunden nogen særlig velkommen gæst.

Skov- og Naturstyrelsen opfordrer på sin hjemmeside jægere til at skyde mårhunde, da rovdyrene vil være vanskelige at komme af med, hvis de først får lov at etablere sig.

Mårhunden stammer oprindeligt fra Østasien, men har siden sovjettiden spredt sig i Østeuropa. Den invasive art er på hastig fremmarch i Tyskland, og derfor frygter Skov- og Naturstyrelsen, at vi vil se flere mårhunde over grænsen fra syd i de kommende år.

LÆS ARTIKEL

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden