SKADER. Røg ses stige op fra Reaktor 3 på Fukushima-værket. Arkivfoto.

SKADER. Røg ses stige op fra Reaktor 3 på Fukushima-værket. Arkivfoto.

Internationalt

Svagt fald i stråling fra løbsk atomkraftværk

Målinger viser, at radioaktiviteten nær Fukushima-værket er faldet

Internationalt

Ifølge Japans atomtilsyn er strålingen omkring Fukushima-atomkraftværket og dets løbske reaktorer gået ned.

Målinger, taget på en kilometers afstand, viste fredag morgen 279,4 microsievert i timen mod 292,2 torsdag aften. Tidligere torsdag blev det målt til 351,4 microsievert.

En talsmand for den japanske regering, Yukio Edano, siger, at det ikke er faretruende.

»Selv om nogle målinger er høje, så udgør de ikke nogen direkte trussel mod mennesker«, fastslår han ifølge BBC.

Han sekunderes af en repræsentant for verdenssundhedsorganisationen WHO, Michael O'Leary. Strålingen er meget lokal og udgør ikke nogen umiddelbar risiko for mennesker, vurderer han.

Imens kæmper ejeren af værket, Tepco, for at få etableret en strømforsyning til værket, så køleanlægget kan genstartes. Ifølge tv-stationen NHK håber selskabet, at det fredag aften kan få held til at genstarte kølesystemet i Reaktor 2 og senere Reaktor 1.

Til gengæld ventes teknikerne tidligst søndag at kunne genoprette elektricitetsforsyningen til Reaktor 3 og Reaktor 4, skriver Kyodo.

LÆS ARTIKEL

Imidlertid er det usikkert, om det kan forbindes med værkets installationer. Reaktorerne er kraftigt beskadigede af brande og eksplosioner og området omkring dem er plaget af stråling fra de løbske reaktorkerner.

Ifølge Tepco er installationerne i Reaktor 2 ikke nær så ødelagte som i de andre reaktorer.

Tokyos brandvæsen har sendt talrige brandbiler til Fukushima. De er gået i gang med at sprøjte vand på Reaktor 3 i et forsøg på at holde temperaturen inde i reaktoren nede. Det ventes, at de skal sprøjte omkring 50.000 liter vand mod reaktoren.

LÆS

Reaktor 3 og Reaktor 4 er begge så beskadigede, at de lækker radioaktivitet.

Normalt holdes brændselsstavene i reaktorerne helt dækket af vand med en temperatur på under 25 grader. Imidlertid er uran- og plutoniumstængerne i flere af reaktorerne helt eller delvist blotlagte, hvilket har udløst en nedsmeltning.

Temperaturerne i de løbske reaktorer har været oppe på over 80 grader - nok til at få værket til at miste kontrollen over processerne i reaktorerne.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce