0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

    Alt om Valg i Tyskland

Barroso: »Europa har afværget en massakre i Libyen«

Trods stor forvirring om luftkrigens ledelse og vanskeligheder i Nato roser EU-chefen angrebene på Moamar Gaddafis tropper.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Mens internationale luftangreb fortsætter i Libyen, ruster EU sig til et slagsmål om operationens ledelse, når europæiske ledere i morgen samles til topmøde. Trods de seneste dages splittelse siger EU-kommissionens formand nu for første gang, at det var rigtigt af Danmark, Frankrig og andre lande at angribe Gaddafis tropper.

»Kommissionen har ingen rolle i spørgsmål om militær intervention. Men min personlige holdning er, er at der er sket noget vigtigt, også i forhold til Europas rolle«, siger José Manuel Barroso til Politiken. Trods den uenighed, der nu er opstået mellem primært Frankrig, Storbritannien og Tyskland, udpeger Barroso EU’s ekstraordinære topmøde om Libyen 11. marts som det afgørende øjeblik, hvor Europa skred til handling.

Tyskland blokerer for EU i ledende rolle
Ikke desto mindre har også EU måttet konstatere, at unionen – på trods af mange års udvikling af en militær dimension – ikke kan indtage en ledende rolle i Libyen. Det skyldes primært, at Tyskland er imod, men også at EU »stadig ikke har de nødvendige kommandostrukturer, som Nato råder over«.

I den situation betragter EU det som den mindst dårlige løsning, at de europæiske lande, der gerne vil, gennemfører operationen som en koalition med USA.

Udtalelserne fra José Manuel Barroso er bemærkelsesværdige på et tidspunkt, hvor der har været skænderier om, hvem der skal overtage ledelsen af operation ’Odyssey Dawn’ i Libyens luftrum efter USA. Flere dages møder mellem Nato-landenes ambassadører og generalsekretær Anders Fogh Rasmussen gav meget få resultater, indtil den amerikanske præsident i aftes skar igennem og åbnede nye muligheder.