Militæraktion. Et fly letter fra 'Gioia del Colle air base' i det sydlige Italien, hvorfra en del af aktionen mod Libyen foregår.
Foto: DONATO FASANO/AP

Militæraktion. Et fly letter fra 'Gioia del Colle air base' i det sydlige Italien, hvorfra en del af aktionen mod Libyen foregår.

Internationalt

Danskerne er de mest krigsvillige i koalitionen

Amerikanere, briter og franskmænd støtter i mindre grad aktionen i Libyen.

Internationalt

Ingen andre steder end i Danmark bakker befolkningen mere op om den militære aktion i Libyen, som en koalition af 22 lande har iværksat.

I både USA, Storbritannien og Frankrig mener færre borgere end herhjemme, at staten skal deltage i aktionen.

Det viser en gennemgang af meningsmålinger, som politiken.dk har lavet.

En enkelt britisk meningsmåling viser sågar et flertal mod aktionen, og selv i den udenlandske måling, hvor resultatet nærmer sig holdningen i Danmark mest, er der otte procentpoint mindre opbakning til militæraktionen.

Næsten otte ud af ti danskere bakker op I Danmark viser en meningsmåling, som Gallup har gennemført 21. marts for Berlingske, at 78 procent er enige eller overvejende enige »i Folketingets beslutning om, at Danmark deltager i den militære aktion«.

DEBAT

I Storbritannien tegner meningsmålingerne et noget mere afdæmpet billede af opbakningen.

Den britiske tabloidavis The Sun offentliggjorde i går en meningsmåling udført af YouGov, som viser, at 45 procent støtter aktionen.

LÆSYouGov's undersøgelse(eksternt link - pdf)

Og en anden britisk meningsmåling viser, at et flertal af briterne er imod deltagelsen i den militære aktion.

I undersøgelsen, der er foretaget af ComRes i dagene 18. til 20. marts for tv-stationen ITV News, støtter kun lidt over hver tredje brite aktionen - nærmere bestemt 35 procent.

Omvendt støtter 43 procent ikke aktionen.

En stor andel, 22 procent, ved ikke hvad de skal svare.

Spørgsmålenes ordlyd spiller ind
Den forholdsvis store forskel på de to britiske meningsmålinger kan ligge i måden, hvorpå de to firmaer bag rundspørgerne har spurgt til sagen, påpeger Anthony Wells fra YouGov på hjemmesiden ukpollingreport.co.uk.

Spørgsmålet fra YouGov hed: »Mener du, at Storbritannien, Frankrig, USA og andre lande gør rigtigt i at foretage en militær aktion i Libyen«.

Mens ComRes spurgte: »Er det rigtigt af Storbritannien at tage militære skridt mod oberst Gaddafis styrker i Libyen«.

Det ene spørgsmål nævner kun Storbritannien som aktør, og det nævner samtidig også Gaddafis navn, hvilket kan tænkes at have betydning, påpeger Anthony Wells.

Amerikanerne er delt i to
I USA er opbakningen tilsyneladende større end i Storbritannien. Men amerikanerne er stadig mere skeptiske end danskerne.

Den 21. marts spurgte Gallup amerikanerne: »Støtter du eller støtter du ikke USA's nuværende militære aktion mod Libyen?«

Resultatet viser, at 47 procent af USA's befolkning bakker op om den militære aktion. Omvendt svarede 37 procent, at de ikke støtter aktionen.

Det resultatet får Gallup til at fremhæve, at støtten til aktionen i Libyen er markant lavere end støtten til en lang række tidligere militære aktioner.

Heriblandt bombardementet af Libyen i 1986, der fandt sted efter at libyere bombede en amerikansk natklub i Berlin. I sin tid fik det opbakning fra 71 procent af befolkningen.

LÆSGallups meningsmåling(eksternt link)

Den amerikanske tv-station CBS har også gennemført en meningsmåling. Det skete i dagene 18. til 22. marts, og undersøgelsen viser, at 68 procent støtter »USA og andre lande i denne militære aktion i Libyen«.

LÆS MERECBS's meningsmåling(eksternt link)

Tv-stationen CNN har spurgt amerikanerne, om de støtter »USA og andre landes forsøg på at etablere et flyveforbud i Libyen«.

Det gør præcis syv ud af ti amerikanere, viser svarene.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Dermed er den den undersøgelse, som ligger nærmest opbakningen i Danmark. Men det er stadig otte procentpoint lavere end i Berlingskes rundspørge, hvor 78 procent som bekendt bakker op om aktionen.

LÆSCNN's meningsmåling (eksternt link)

Syv ud af ti franskmænd bakker op
Frankrigs præsident Nicolas Sarkozy har været en af de mest agressive, når det kommer til aktionen mod Libyen.

En meningsmåling foretaget af 'Institut francais d'opinion publique' (Ifop) viser, at 66 procent af franskmændene bakker op, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Omfattende undersøgelse af arabisk oprør

Ifop har også lavet en undersøgelse med en bred vifte af spørgsmål til det arabiske oprør, som det har konfronteret borgere i Italien, Spanien, Frankrig og Storbtinnien med.

Her fremgår det blandt andet, at italienerne er mest bange for oprøret.

LÆS MERE Se Ifops undersøgelse her(eksternt link - pdf)

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce