Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Børnepsykolog: Holger har brug for omsorg og nærvær

Omgivelsernes reaktioner på drengens forsvinden er vigtige for barnet, fastslår børnepsykolog efter tre-årigs forsvinden.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Det vigtige for ham er den måde, omgivelserne reagerer på«.

Det siger den erfarne børnepsykolog Margrethe Brun Hansen efter fundet af den tre-årige dreng, Holger, der i et døgns tid har været forsvundet i Tranum Klitplantage i Vendsyssel.

Barnet blev fundet uskadt kort før middag mandag efter en eftersøgning, der har involveret hundredevis af soldater, hjemmeværnsfolk, politibetjente og frivillige.

LÆS OGSÅ

Har et barn haft oplevelser som Holgers er det ifølge Margrethe Brun Hansen vigtigt, at barnet kommer tilbage til hjemmets velkendte rammer, og at familien er opmærksom på, hvordan han reagerer på oplevelsen.

»Det er vigtigt, at der ikke laves drama ud af det og at sige til ham: 'Hvor er det godt, du kom hjem' og vise glæde over det«, forklarer børnespykologen.

Børn udtrykker oplevelser gennem leg
Samtidig skal forældre og andre følge med i, hvad han siger og udtrykker gennem leg og tegninger.

Det er vigtigt, at der ikke laves drama ud af det

»Bliver han bange og vil holde i hånden, er det et tegn på oplevelser, han var bange for. Det er vigtigt at give ham ekstra omsorg og nærvær«, siger Brun Hansen.

Bliver det nødvendigt, kan man hjælpe ham over oplevelsen via for eksempel legeterapi hos en børnepsykolog.

Har næppe anet risikoen
Spørgsmålet er, hvordan drengen har oplevet de mange timer alene i skoven. Han har næppe erkendt, at han kunne være i alvorlig fare, vurderer børnepsykologen.

»Børn er gjort af et andet stof end vi er. Han har heller ikke evnen til at forudse, hvad han er i gang med eller til at forestille sig, at 'Jeg dør nok'. De forstår ikke, hvad der sker ud over, at de bliver fortvivlede«, siger Margrethe Brun Hansen.

Har sovet i skoven

Tilsyneladende har den tre-årige dreng overnattet i skoven, inden han mandag genoptog sin søgen efter sin mor og far, han blev væk fra ved en spejderhytte.

Og han kan ifølge børnepsykologen have gået længe i den tid, han har været forsvundet.

LÆS

»Børn går til de segner. Så lægger de sig til at sove. Det er ikke noget, han har planlagt«, siger hun.

Margrethe Brun Hansen understreger, at hun udtaler sig generelt om børns reaktioner på situationer som Holgers, som hun alene kender fra medierne.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden