0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Chef for løbsk atomkraftværk indlagt på hospitalet

Midt i den værste atomkrise de seneste 25 år er 66-årige Masataka Shimizu kørt på hospitalet.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
EUGENE HOSHIKO/AP
Foto: EUGENE HOSHIKO/AP

Krise. Masataka Shimizu (forrest) har kun vist sig en enkelt gang siden jordskælvet den 11. marts.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den øverste chef for selskabet bag det katastroferamte atomkraftværk Fukushima i Japan, Masataka Shimizu, er blevet indlagt på hospitalet svimmel og med for højt blodtryk.

Det skriver nyhedsbureauet Associated Press.

66-årige Masataka Shimizu er topchef i Tokyo Electric Power Co. (Tepco), der blandt andet driver det katastroferamte Fukushima-værket, hvor arbejdere siden et kraftigt jordskælv og efterfølgende tsunami 11. marts har kæmpet for at forhindre udslip af radioaktivt materiale.

Kritik af krisehåndteringen Han har kun vist sig offentligt en enkelt gang, siden ulykken indtraf.

I stedet har hans højre hånd, Sakae Muto, været selskabets frontfigur ved de løbende pressemøder, hvor selskabets håndtering af såvel sikkerheden på værket som den eskalerende krise er blevet kritiseret.

Når journalisterne har spurgt, hvad Masataka Shimizu lavede, har de blot fået forklaringen, at han »hvilede« sig i selskabets hovedkvarter i Tokyo, skriver Associated Press. Det viser sig altså, at han har brug for mere end bare at hvile sig.

Atomkrisen i Japan er den værste siden ulykken på Tjernobyl-værket i 1986. Flere end 70.000 mennesker er blevet evakueret fra en 20 kilometer zone omkring atomkraftværket, der ligger ud til kysten i det nordøstlige Japan.

Andre 130.000, der bor yderligere 10 kilometer fra værket, er blevet bedt om at holde sig indendøre eller forlade området.

Frygter nedsmeltning

Evakueringerne skyldes blandt andet, at der flere gange er konstateret radioaktive udslip, fordi reaktorernes kølesystemer har været ødelagte.

De seneste målinger viser blandt andet en dramatisk stigning af den radioaktive isotop Iod-131 i havet ud for Fukushima, hvor niveauet nu er 3.355 gange højere end den tilladte grænseværdi.

I går blev der ligeledes fundet Plutonium flere steder på værkets område, men Tepco har haft travlt med at understrege, at mængderne ikke er af en størrelse, der truer befolkningens sundhed.

LÆS OGSÅ

Den atomare sikkerhedsorganisation i Japan mener dog, at det kan være et tegn på, at værkets ene Plutonium-reaktor er nedsmeltet.