PROTEST. Israels ministerpræsident Benjamin Netanyahu vil have FN til at trække rapport om Gazakrigen tilbage. Arkivfoto.
Foto: DIMITRI MESSINIS/AP

PROTEST. Israels ministerpræsident Benjamin Netanyahu vil have FN til at trække rapport om Gazakrigen tilbage. Arkivfoto.

Internationalt

Israel kræver undskyldning for Gaza-rapport fra FN

Richard Goldstone bør komme med en undskyldning for den rapport, han afleverede til FN om Gaza-krigen, mener Israel.

Internationalt

Israel vil have en beklagelse fra Richard Goldstone for den rapport, han har afleveret til FN's Menneskeretsråd om krigen i Gaza i slutningen af 2008.

Goldstone har i en artikel i avisen Washington Post taget afstand fra sin rapport, som efter hans mening ikke er fyldestgørende og retvisende. Han begrunder det med, at han ikke havde alle oplysninger om forløbet, da han var med til at skrive rapporten.

LÆS ARTIKEL

FN-undersøgeren burde - mener Israels præsident Shimon Peres - undskylde for at have beskyldt Israel for krigsforbrydelser.

»Goldstone ignorerede den centrale grund til det israelske forsvars operation i Gaza: Affyringen af tusindvis af raketter mod uskyldige israelske borgere«, siger præsidenten ifølge avisen Jerusalem Post.

Efterlyser modernisering af krigsretten
Forsvarsminister Ehud Barak mener, at sagen bør føre til en opdatering af krigens love. De er ikke tidssvarende for de såkaldt asymmetriske krigsskuepladser, hvor en hær står over for løst sammensatte militser, skriver nyhedsbureauet AP.

»Tiden er inde til at begynde at arbejde på at justere internationale regler, normer og love sådan, at de tillader os og andre at kæmpe mod terrorister, selv om terroristerne slår til inde fra tætbefolkede civile områder«, mener Barak.

Eks-udenrigsminister vil have Israel renset
Tzipi Livni var Israels udenrigsminister under Gazakrigen. Hun vil have mere end det, hun kalder »en pæn artikel« i Washington Post.

»Vi har brug for, at denne frikendelse kommer fra det internationale samfund, så vi i fremtiden kan have berettigelse til at handle«, siger hun til CNN.

Ministerpræsident Benjamin Netanyahu opfordrer FN til at annullere Goldstone-rapporten.

»Det sker kun i sjældne tilfælde, at dem, der udspreder bagvaskelse, trækker det tilbage. Det er sket i Goldstone-rapportens tilfælde«, siger han ifølge AP. Israel vil blandt andet forsøge at få FN's generalforsamling til at trække sin opbakning til rapporten tilbage.

Hamas: Goldstones indrømmelse er forkastelig

Hamas-styret i Gaza kritiseres af Goldstone i hans brev til den amerikanske avis.

En talsmand for organisationane tager afstand fra FN-undersøgerens syn på rapporten om Gaza-krigen.

»Goldstones tilbagetog er forkasteligt«, siger en talsmand for Hamas, Sami Abu Zuhri, til nyhedsbureauet.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

  Søndag er der Oscar-uddeling i Los Angeles. Og for første gang siden 1989 vil showet finde sted uden en vært – et job, som bliver kaldt det værste i Hollywood i øjeblikket. For i en tid, hvor alt er syltet ind i værdipolitiske diskussioner, kan ingen længere samle os alle i et fælles grin.

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce