Spøgelsesby. Store dele af Detroit ligger øde hen efter lukningen af byens bilfabrikker. Byen er på kanten af økonomisk kollaps.
Foto: JENS DRESLING (ARKIV)

Spøgelsesby. Store dele af Detroit ligger øde hen efter lukningen af byens bilfabrikker. Byen er på kanten af økonomisk kollaps.

Internationalt

Storbyer i Europa og USA er truet af økonomisk kollaps

Over 100 amerikanske byer risikerer konkurs. Europæiske byer er også truet.

Internationalt

Vi har set gældskrisen tvinge lande og banker i knæ.

Nu er turen kommet til storbyer i USA og Europa, der er truet af økonomisk nedsmeltning.

Sådan lyder advarslen fra den respekterede amerikanske forskningsanalytiker Meredith Whitney, skriver the Guardian.

LÆS OGSÅ

Hun var en af de analytikere, der forudså den økonomiske krise, før den ramte.

Nu slår hun atter alarm. Ifølge hende udgør lokal- og statsgæld den største udfordring for den amerikanske økonomi, og den vil potentielt set kunne hindre et økonomisk opsving.

Gæld på flere milliarder dollars
»Dette udgør det største problem i USA på lige fod med boligsituationen, og det er uden tvivl den største trussel mod USA's økonomi«, udtaler Whitney til den amerikanske tv-station CBS.

Vi har bare lånt penge som sindssyge. Kreditkortet er blevet misbrugt til det yderste, og nu er det slut.

»Jeg er ikke i tvivl om, at vi vil komme til at opleve en bølge af kommuner, der ikke er i stand til at håndtere deres gæld. Der eksisterer allerede halvtreds til hundrede gældsforpligelser af betydelig størrelse - måske mere. Sammenlagt giver dette en gæld på flere milliarder dollars«.

Guvernør: Vi har misbrugt kreditkortet
New Jerseys guvernør Chris Christie har med følgende citat nøgternt sammenfattet problemet.

»Vi har brugt for mange penge på alt. Vi har brugt penge, vi ikke har. Vi har bare lånt penge som sindssyge. Kreditkortet er blevet misbrugt til det yderste, og nu er det slut. Nu må vi i gang med at klatre op af hullet. Vi har gravet i et årti. Nu skal vi til at klatre op, og klatreturen er hårdere«.

Amerikanske byer og stater har en samlet gæld på omkring 11 billioner kroner. I Europa ser situationen ikke meget bedre ud. Her forventes lokale og regionale lån at nå et historisk højt niveau på omkring 10 billioner kroner dette år.

Detroit i dyb krise
Særligt i Detroit ser situationen sort ud. Her har man skåret så kraftigt i udgifter til politi, belysning, vejarbejde og rengøring at det påvirker hele 20 procent af byens indbyggere. Byen, der med nedgangen i USA's bilindustri har oplevet næsten to årtier med krise, genererer ikke penge nok til at opretholde serviceniveauet for 900.000 mennesker.

Staten Illinois har brugt dobbelt så mange penge, som den har fået ind i skatteindtægter, og den er omkring seks måneder bagud i kreditorbetalinger.

Byerne er alene. Regeringerne kommer ikke og redder dem, for de har nok i dere egne problemer

Andre stater med samme problemer har fundet på mere eller mindre kreative måder at skrabe penge sammen. I Californien har man hævet studieafgiften på de statsdrevne universiteter med 32 procent. Arizona har solgt sin statskongres- og højesteretsbygning og lejer nu ejendommene af de nye ejere.

Venedig sælger deres paladser af nød

I Europa, hvor byer traditionelt set afhænger af banklån og overførsler fra staten, begynder de økonomiske traditioner at ændre sig. De spanske regioner Catalonien og Valencia har måtte gå tiggergang hos deres egne indbyggere, efter at finansielle markeder har trukket sig på grund af regionernes store underskud.

I Venedig har man de sidste par måneder set sig nødsaget sig til at sætte nogle af paladserne ved kanalerne til salg for at finansiere underskuddet.

»Byerne står alene. Regeringerne kommer ikke og redder dem, for de har nok i dere egne problemer«, siger Andres Rodriguez-Pose, professor i økonomisk geografi på London School of Economics.

»De er nødt til at betale for deres gæld, og i nogle tilfælde må de lave dramatiske nedskæringer, ligesom vi ser i Detroit«.

LÆS OGSÅ

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce