Burkaforbud. Et debatmøde om, hvor meget Islam skal fylde i det franske samfund, har fået sindene i kog hos franske muslimer. Det sker forud for, at et burkaforbud træder i kraft  11. april.
Foto: REMY DE LA MAUVINIERE/AP

Burkaforbud. Et debatmøde om, hvor meget Islam skal fylde i det franske samfund, har fået sindene i kog hos franske muslimer. Det sker forud for, at et burkaforbud træder i kraft 11. april.

Internationalt

Frankrig er på den anden ende efter ophedet islamdebat

Sarkozys parti bliver kritiseret for at lefle for højrefløjen og stigmatisere muslimer.

Internationalt

Diskussioner vedrørende servering af halalkød, islamiske tørklæder og islamisk bøn bringer ikke kun sindene i kog i Danmark.

I Frankrig er præsident Nicolas Sarkozys parti, UMP - Union pour un Mouvement Populaire, blevet mødt af voldsom kritik fra det muslimske mindretal. Det sker mindre end en uge inden, at det ved lov bliver forbudt for kvinder at bære det heldækkende muslimske slør, burkaen, i det offentlige rum.

Kritikken kommer efter, at UMP har afholdt et kontroversielt debatmøde vedrørende rammerne for at praktisere islam, skriver BBC.

Islamiske ledere udeblev Da de indbudte islamiske ledere valgte at boykotte mødet, var det kun repræsentanter fra andre trosretninger og en række politikere, der diskuterede de 26 idéer, som UMP har præsenteret for at underbygge Frankrigs sekulære karakter.

På dagsordenen var blandt andet et generelt forbud mod at bære religiøse symboler i daginstitutioner og muligheden for at forhindre, at muslimske mødre bærer tørklæder, når de følger deres børn i skole.

»Mange franskmand føler, at det bånd, der binder franskmændene sammen, bliver truet af globaliseringen og den fejlslagne integration«, siger UMP's formand, Jean-Francois Cope, ifølge BBC.

»En tredje vej«

Debatmødet skulle lægge op til etableringen af »en tredje vej«, der hverken benægter problemerne ligesom Socialistpartiet - ifølge Cope - gør, eller som »følger Front Nationals demagogiske spor«, som Cope udtrykker det med henvisning til det stærkt højreorienterede parti.

Udover modstanden fra de muslimske repræsentanter har debatmødet ligeledes fået kritik fra stemmer internt i UMP, hvor Frankrigs premierminister, Francois Fillon, nægtede at deltage i mødet, da han frygtede, at det ville »stigmatisere muslimer«.

LÆS OGSÅ

Frankrigs overrabbiner, Gilles Bernheim, har ligeledes taget afstand fra debatmødet, som han har omtalt som »upassende«, men han deltog i det.

»Vi har ikke bedt om en sådan debat, men vi har ikke overvejet at boykotte den og vil ikke tage afstand fra et politisk parti, selv om det er ved magten«, sagde Gilles Bernheim forud for mødet

En anden opfattelse har Hassan Ben M'Barek, der repræsenterer organisationen Banlieues-Respect. Ifølge ham var UMP's debatmøde udelukkende sat i søen for at »bibeholde UMP i medierne op til præsidentvalget om et års tid«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden