Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
J. SCOTT APPLEWHITE/AP
Foto: J. SCOTT APPLEWHITE/AP

Fødselsattest. Sådan ser den ud. USA's præsidents Barack Obama offentliggjorde i dag sin fødselsattest.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Obama: Jeg er født i USA

USA's præsident gider ikke mere pjat.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Efter to et halvt års ulmende debat og konspirationsteorier har Det Hvide Hus offentliggjort præsident Barack Obamas fødselsattest, og Obama har holdt et af sine mere usædvanlige pressemøder for at bekræfte, at han er født i USA.

»Jeg har moret mig over det og undret mig over, hvordan sagen i den grad er blevet ved med at køre (…). Normalt ville jeg ikke kommentere den slags«, sagde Obama og beklagede, at spørgsmålet om hans nationalitet de seneste uger er blevet et forstyrrende element, der afleder nationens opmærksomhed fra vigtigere emner som f.eks. de svære budgetforhandlinger.

Offentliggørelsen af fødselsattesten fra Hawaiis sundhedsministerium kommer, efter at der igen for alvor er kommet liv i debatten om, hvor Obama er født. En meningsmåling offentliggjort i sidste uge viste, at 25 pct. af alle amerikanske vælgere – og hele 47 pct. af republikanske vælgere – tror, at Obama er født uden for USA.

Hillary Clinton startede sagen Det var under præsidentvalgkampen i 2008 Obamas daværende demokratiske rival, nuværende udenrigsminister Hillary Clinton, der stod bag forsøget på at så tvivl om Obamas ret til at stille op til præsidentembedet. USA’s forfatning kræver, at præsidenten skal være født i USA, mens tvivlerne sagde, at Obama var født i sin fars hjemland, Kenya.

Denne gang har det været den brovtende ejendomsmagnat Donald Trump fra New York, der har bragt tvivlen til live igen som led i sit forsøg på at blive republikansk præsidentkandidat.

LÆS ARTIKEL

Trump holdt kort efter offentliggørelsen af fødselsattesten og kort inden Obamas egen optræden i Det Hvide Hus et pressemøde i New Hampshire, hvor han åbenlyst forsøgte at vende situationen til sin fordel.

»Jeg er virkelig glad for, at det her endelig er sket. Vi har alvorligere ting at se til. Men det er ret fantastisk, at det pludselig er dukket op, og jeg er meget stolt over, at jeg har været i stand til at få det til at ske. Det er jeg meget beæret over (…). Jeg har opnået noget, ingen andre var i stand til at opnå«, sagde Trump.

Han gjorde det samtidig klart, at han stadig er noget i tvivl om, hvorvidt dokumentet nu også kan være ægte. Og han siger, at han og mange andre eksperter nu vil studere papiret nærmere for at sikre, at det virkelig er det uomtvistelige bevis på, at præsidenten er født i USA.

Trump sendte selv privatdetektiver

Der har tidligere været offentliggjort en mindre fyldig version af fødselsattesten fra det hospital, hvor Obama er født. Men Trump og andre i den såkaldte ’birther’-bevægelse har sagt, at dét dokument ikke var godt nok. Trump har selv haft et par privatdetektiver i Hawaii for at forske i sagen.

Samtidig med at Trump har kastet al sin energi ind i at så tvivl om Obamas fødested har øvrige potentielle republikanske præsidentkandidater og topfolk i partiet i stigende grad lagt afstand til sagen – tydeligvis af frygt for, at den kan skræmme vælgere væk.

LÆS ARTIKEL

Milliardæren sætter store spørgsmålstegn ved Obamas uddannelse og fødested. Kilde: AP/Politiken.tv

Tidligere præsident George W. Bushs nøglerådgiver Karl Rove har åbent sagt, at Trumps fiksering på spørgsmålet får folk til at afskrive ham som »den tossede højrefløj« og »en vittighed af en kandidat«.

Demokratiske kommentatorer har omvendt sagt, at sagen kan gavne demokraterne. Den demokratiske meningsmålingsekspert Geoof Garin sagde forleden til nyhedsbureauet AP, at sagen kan få »de vigtige uafhængige og uafklarede vælgere til at se republikanerne som ekstreme eller irrelevante«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden