NAZIFORBRYDELSER. 91-årige John Demjanjuk ankommer til retten i München. Arkivfoto.
Foto: PETER KNEFFEL/AP

NAZIFORBRYDELSER. 91-årige John Demjanjuk ankommer til retten i München. Arkivfoto.

Internationalt

Kz-forbryder dømt for medvirken til drab på 28.060 fanger

En tysk domstol har givet John Demjanjuk fem års fængsel for at have deltaget i drab på tusindvis af kz-fanger i Polen.

Internationalt

En vagt fra en af de tyske dødslejre, John Demjanjuk, er blevet fundet skyldig i at have været med til at slå 28.060 mennesker ihjel.

Han straffes med fængsel i fem år.

Dommen er faldet ved retten i München, hvor den i dag 91-årige mand har siddet på anklagebænken i en sag, der har trukket ud i halvandet år, skriver nyhedsbureauet AP.

LÆS ARTIKEL

Han har hele tiden nægtet sig skyldig og forklaret, at han i virkeligheden er et offer for Anden Verdenskrigs brutalitet.

Den ukrainskfødte mand kæmpede under krigen i Sovjetunionens hær, men blev taget til fange af tyskerne. Ifølge anklagerne sluttede Demnjanjuk sig derefter til det tyske SS-korps, hvorefter han blev udstationeret i Sobiborlejren i det besatte Polen.

Deltog i gasning af jøder
Han blev under retssagen anklaget for at have været med til at tvinge jøder ind i rum, selv om han vidste, at rummene kort efter ville blive pumpet fulde af udstødningsgas.

Derefter var han ifølge anklagerne med til at slæbe ligene af tyskernes ofre ud af rummene og smide dem i massegrave, hvor de blev brændt i et forsøg på at skjule sporene efter krigsforbrydelserne, skriver den britiske avis The Guardian.

ID-kort afgørende for dommen
Et centralt bevis mod John Demjanjuk har været et identitetskort for SS, der viser, at han fik sin SS-træning i Trawnikilejren, inden han blev udstationeret i Sobibor. Forsvareren har peget på, at kortet efter forsvarets mening er en forfalskning, fremstillet af den sovjetiske efterretningstjeneste KGB.

LÆS

Samtidig har advokat Ulrich Busch under retsmøderne lagt vægt på, at John Demjanjuks chef i Trawnikilejren blev frifundet ved en tysk domstol.

»Skal udlændinge betale for tyskernes forbrydelser, så Tyskland kan blive renset for sit eneansvar for holocaust?«, spurgte han ifølge The Guardian under retssagen.

Efterforsket i USA
Amerikanerne har tidligere efterforsket Demjanjuks mulige rolle i den tyske jødeudryddelse, fordi han efter krigen slog sig ned i USA og fik amerikansk statsborgerskab.

Dengang fandt justitsministeriets krigsforbryderefterforskere, at kortet var ægte, mens FBI var i tvivl.

I 1981 inddrog en dommer John Demjanjuks statsborgerskab midlertidigt med henvisning til, at han ved indvandringen havde løjet om sine handlinger under krigen.

Israelsk retssag endte med frifindelse
Han blev udleveret til Israel, der anklagede ham for at være identisk med en berygtet og blodtørstig vagt fra Treblinkalejren, kaldet Ivan den Grusomme.

Han blev fundet skyldig i underretten, men den israelske højesteret omstødte afgørelsen og løslod John Demjanjuk. Da han vendte tilbage til USA, fik han sit statsborgerskab tilbage - for atter at miste det i 2002.

Langstrakt retssag
Årsagen var, at han nu blev krævet udleveret af Tyskland, hvor han var blevet tiltalt for at have været vagt i blandt andet Sobiborlejren.

I maj 2009 blev han udleveret til tyskerne, der indledte sagen mod John Demjanjuk i november 2009. På grund af den tiltaltes helbredsproblemer og juridiske tovtrækkerier er sagen først nu blevet afgjort, hvor retsformand Ralph Alt har fundet ham skyldig.

Kort fængselsstraf

Fordi han allerede har siddet bag tremmer i syv år i Israel og i varetægtsfængsel i USA og Tyskland under retssagen om hans rolle i Sobibor lagde anklagerne op til, at John Demjanjuk fik en dom på seks års fængsel.

Retten i München endte med at taksere hans rolle i massemordene til fem års fængsel.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

  På søndag er der Oscar-uddeling i Los Angeles. Og for første gang siden 1989 vil showet finde sted uden en vært – et job, som bliver kaldt det værste i Hollywood i øjeblikket. For i en tid, hvor alt er syltet ind i værdipolitiske diskussioner, kan ingen længere samle os alle i et fælles grin.

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce