Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Libyske oprørere bliver anklaget for tortur mod civile

Menneskerettighedsorganisation kritiserer Libyens opposition i ny rapport.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den libyske opposition, som kæmper mod oberst Gaddafis undertrykkende styre, møder nu selv alvorlig kritik.

Flere hundrede civile, som oprørene mistænker for at støtte Gaddafi, bliver tilbageholdt uden mulighed for rettergang. Mindst en person er død i oprørenes varetægt, og hans lig tydede endda på, at han havde været udsat for tortur.

Det skriver CNN efter at have læst en rapport fra menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch, som har besøgt nogle af de oprørskontrollerede byer Benghazi, Misrata og Zintan.

LÆS OGSÅ

Ifølge rapporten er det svært at sige, hvor mange civile, der i øjeblikket sidder fængslet, da nogle bliver tilbageholdt af militser. Derudover skelner oprørerne ikke mellem indsatte civile og tilfangetagne Gaddafi-soldater.

Oprørerne har søgt om økonomisk støtte fra det internationale samfund, og Natos-styrker hjælper allerede oppositionen i kampen mod Gaddafi.

Men med rapporten bliver der nu stillet spørgsmålstegn ved, om Libyens Nationale Overgangsråd - oprørernes politiske organ - har tilstrækkelig kontrol med dets styrker.

Kritik fra USA

I sidste uge kritiserede USA den libyske opposition i en anden sag om menneskerettigheder.

Sagen omhandler kvinden Eman al-Obeidy, som i marts trak overskrifter i alle aviser, efter hun kontaktede udenlandske journalister på et hotel og fortalte, hvordan hun var tilbageholdt og voldtaget af 15 af Gaddafis soldater. Kvinden fik herefter fik herefter ophold i Qatar.

Men i sidste uge blev Eman al-Obeidy mod sin vilje pludselig sendt tilbage til Libyen. Ifølge en diplomat-kilde, som Reuters havde talt med, var udleveringen et ønske fra libyske oprørere med base i Qatar.

LÆS ARITKEL

Det mødte kritik fra USA:

»Vi er meget skuffede over, at hun er blevet tvunget til at vende tilbage, og vi mener, at det er et brud på humanitære regler«, sagde talsmand Mark Toner fra det amerikanske udenrigsministeriet, som opfordrede de libyske oprørere til at lade hende forlade landet.

Ifølge kilder i udenrigsministeriet har Eman al-Obeidy dog senere fået lov at forlade landet.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden