Protest. Enkelte texanere viste deres utilfredshed med ex-præsidents George W. Bush's udtalelser om tortur. I Danmark er SF's Kamal Qureshi lige så rystet.
Foto: LM OTERO/AP

Protest. Enkelte texanere viste deres utilfredshed med ex-præsidents George W. Bush's udtalelser om tortur. I Danmark er SF's Kamal Qureshi lige så rystet.

Internationalt

SF: Bush skal retsforfølges for tortur

Kamal Qureshi kræver George Bush sigtet, hvis han lander på dansk jord

Internationalt

»Ikke alene siger Bush, at han har udført tortur, han siger også, at han vil gøre det igen. Det, at udføre tortur er et klart brud på FN's torturkonvention, det er ulovligt og det er vi forpligtet til at retsforfølge«, siger SF's menneskerettighedsordfører Kamal Qureshi.

Han kræver en klar udmelding fra den danske regering, om at Bush har overtrådt torturkonventionen, og han vil blive sigtet og retsforfulgt, hvis han lander på dansk jord.

Retsforfølgelse på europæisk plan SF's krav om retsforfølgelse af den tidligere amerikanske præsident George W. Bush kommer som reaktion på dennes netop udgivne erindringsbog 'Decision Points', hvor Bush blandt andet beskriver vandtortur som særdeles effektivt.

Kamal Qureshi stiller samtidig krav om, at sagen bliver taget op på europæisk plan, så Bush bliver retsforfulgt for at udføre tortur, hvis han lander i Europa. Og principielt vil Danmark kunne gå længere end det, mener han.

»Rent faktisk kunne vi godt bede USA om at udlevere Bush. Amerikanerne har lige fået udleveret en dansk borger til retsforfølgelse i USA, så vi har faktisk en udleveringsaftale med amerikanerne. Det tror jeg dog er meget urealistisk. Men vi bliver i hvert fald nødt til at opretholde de retsprincipper og den lovgivning, der gælder i Danmark, over for alle, der betræder dansk jord. Der kan det ikke nytte noget, at vi undtager folk, bare fordi de har en høj status«, siger Kamal Qureshi.

Redegørelse fra Lene Espersen

Han er ikke bange for, at kravet om retsforfølgelse af den tidligere præsident vil skade de dansk-amerikanske forbindelser.

»Det vil også gå ud over de dansk-kinesiske forbindelser, hvis vi kritiserer kineserne. Men som et lille land i en international sammenhæng er det vigtigt, at vi fastholder, at der er et sæt internationale regler for, hvad man må og hvad man ikke må«.

»Vi bliver nødt til at holde os til de internationale retsprincipper, hvis vi vil have, at folk lytter til os de steder, hvor vi prøver at udbrede demokrati og retssamfund. Vi skal huske på, at vi står skulder mod skulder med amerikanerne i Afghanistan. Hvis vi ikke tager et skridt i denne retning, så kan vi dårligt være med til at bygge det afghanske retssamfund op«.

Kamal Qureshi vil i morgen bede udenrigsminister Lene Espersen om en redegørelse for, hvordan Danmark skal forholde sig til den tidligere præsidents udtalelser.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce