Indespæring. Wikileaks stifteren stiller her op til fotosession fra husarresten, inklusiv fodlænken om anklen.
Foto: KIRSTY WIGGLESWORTH/AP

Indespæring. Wikileaks stifteren stiller her op til fotosession fra husarresten, inklusiv fodlænken om anklen.

Internationalt

Wikileaks-stifter har været i fodlænke i et halvt år

Julian Assange bærer fodlænke og har daglig meldepligt til politiet.

Internationalt

39-årige Julian Assange har nu været i husarrest på en herregård i det østlige England i seks måneder.

Stifteren af den kontroversielle whistleblower-hjemmeside er mistænkt for seksuelle handlinger, som er forbudt i Sverige, og skal udleveres ifølge en domstol.

LÆS OGSÅ

Imens Wikileaks-lederen anker den afgørelse, er han løsladt mod kaution, med fodlænke og daglig meldepligt til politiet, og det får Wikileaks til at markere seks-måneders dagen med kritik.

»Han er ikke blevet sigtet for en forbrydelse i noget land. Betingelserne for hans forvaring er overdrevne og dehumaniserende«, siger organisationen ifølge AFP.

»Imens han kæmper denne kamp og forsøger at fortsætte sit vigtige arbejde for frihed og information, tvinges han til at forblive under uretfærdige og uværdige forhold«, lyder det.

Frygter udlevering til USA
Julian Assange har flere gange udtalt, at han mener, at anklagerne mod ham fra to svenske kvinder er politisk motiverede, og skyldes Wikileaks lækager af hemmelige oplysninger om USA og andre lande og virksomheder.

Assange frygter, at han, hvis han udleveres til Sverige, vil blive videreudleveret til USA, som vil sætte ham i Guantanamolejren på Cuba eller sågar idømme ham dødstraf.

»Den svenske regering har nægtet at sige, at den ikke vil udlevere Assange til USA. Det er derfor, han kæmper mod den uproportionelle og uretfærdige udleveringsordre«, siger Wikileaks i en pressemeddelelse.

Amerikansk efterforskning fortsætter

USA begyndte at efterforske Julian Assange i juli sidste år og tager fortsat efterforskningsskridt, senest i form af afhøringer i sagen mod soldaten Bradley Manning, som sidder fængslet, anklaget for at lække titusinder af diplomatiske dokumenter.

Sagen mod Julian Assange i Sverige er opstået efter et besøg, som Julian Assange foretog i landet i august sidste år. Under turen havde han seksuelt samkvem med to kvinder.

Den ene af kvinderne har beskyldt Assange for med vilje at have revet hul i et kondom før samleje. Den anden kvinde har fortalt, at han havde sex med hende, imens hun sov.

LÆS OGSÅ

Assange er ikke sigtet i sagen, og anklagernes substans er, hvis de kan bevises, umiddelbart kun strafbare i Sverige, som har en meget stram lov om seksualforbrydelser.

Senere er det kommet frem, at kvinderne kender hinanden, og at den ene af kvinderne desuden er veninde med efterforskningslederen i sagen.

Assanges anke kommer for den britiske High Court, en retsinstans på niveau med landsretten i Danmark, 12. juli.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce